Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Sramežljivost...

Ako ste sramežljivi i imate problema u nošenju s novim situacijama i ljudima možda mislite kako ne možete puno po tom pitanju učiniti, što naravno nije istina.
Da bi ste pobijedili u borbi sa sramežljivošću trebat će vam mnogo vremena, truda, rada i iskustva, ali uspjeh će na kraju vrijediti uloženog truda.
Mnogo knjiga već je napisano na temu sramežljivosti i bilo bi dobro da pročitate bar neke od njih.

Svako jutro prvo što biste trebali napraviti je stati ispred ogledala i ponoviti nekoliko puta: „osjećam se i izgledam odlično“ . Ponovite te riječi toliko puta, dok sami sebe ne uvjerite u njihovu istinitost. Zatim se odjenite i uredite najbolje što možete. Ljudi uvijek s drugima bolje i lakše komuniciraju ako smatraju da izgledaju dobro.

Bar jednom dnevno učinite neki rizičan postupak. Suočavanje sa strahovima ojačat će vaše samopouzdanje. Kada se naučite nositi s manjim strahovima bit ćete spremniji za velike stvari. Ne postoji ništa što ne možete napraviti. Samo morate znati da vam promjene pomažu u osobnom razvitku, a svako preuzimanje rizika povećava samopouzdanje.

Ako sudjelujete u grupnim raspravama bilo bi dobro da kažete drugima kako ste sramežljivi. Tada će vas oni pokušati ohrabriti da iznesete svoje mišljenje i sudjelujete u konverzaciji. Ako prešutite to mogli bi pomislite da vam je dosadno i da ne želite pridonijeti raspravi.

Odbijanje i neuspjeh je sastavni dio života i što prije to shvatite lakše ćete ići naprijed. Nemojte misliti da samo vas odbijaju ili da morate uspjeti u svemu što pokušavate. Npr. pozovete li nekoga na izlazak, morate znati da svaka osoba ima različit ukus i pojam onoga što želi ili ne želi na partneru. I vas privlači jedan tip osobe dok vas drugi odbija. Znači, ako vas ta osoba i odbije to ne umanjuje vašu vrijednost, vjerojatno jednostavno niste tip kakav ta osoba treba. Nikad nikakvo odbijanje nemojte shvaćati osobno. Prihvatite ga i krenite dalje.

Uključite se u aktivnosti koje vas usrećuju. To može biti bilo što, od nogometa do pletenja ili kuhanja. Istraživanje novih stvari je odličan lijek za sramežljivost.

-Josip-

Post je objavljen 12.12.2006. u 16:38 sati.