Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sunflower37

Marketing

..i koliko toga on nam daje...

Iako su Ameri zarazili pomodnu Europu sa mnogočime prvo drvce nije njima zasvijetlilo.Prva jelka okićena je u pokrajini Alsace početkom 17. stoljeća. Godine 1840. vojvotkinja od Orelansa prenijela je božićno drvce u Pariz.A nastavak znate...
Jedan od običaja na dan Sv.Lucije (neki na na dan sv.Barbare), dakle danas, siju Božićnu pšenicu - simbol umiranja i ponovnog rađanja prirode a u kršćanskoj simbolici - blagoslov ljetine.U male posudice postavi se vata i poslaže sjeme pšenice koje se nadalje svako malo škropi i ostavi na toplom i osvijetljenom mjestu.Zalijevati ne treba suviše jer će sjeme uplijesniti se a listovi požutjeti.Oni iskusniji još ga i namaču dan prije kako bi lakše proklijalo i osim vate koriste i malo rahle zemlje kako bi ukras bio što dekorativniji i zeleniji.S vremenom dobije neugodan miris...Doduše često se može i kupiti bogata pšenica vezana sa vrpcom i svijećom u sredini, no kao i za sve vrijedi - uradi sam :))
Image Hosted by ImageShack.us
Diljem lijepe naše običaji se donekle razlikuju pa u unutrašnjosti na blagdanskom stolu slažu se i jabuke, orasi i sjemenke...u Dalamciji naranče i bademi a u Primorju smokve i rakija.
Stari anglikanski običaj koji polako ulazi i na naša vrata je vješanje buketa imele - otrvone ali i ljekovite biljke.Priča kaže kako onaj tko se zatekne ispod vjenčića može biti poljubljen ili može poljubiti...Nije loše..?!:))
Image Hosted by ImageShack.us
Spremajte se..Koji god dio ispunili glavno je da se radujete, pa makar i zlatnoj šibi koju ste dobili za sv.Nikolu...

Post je objavljen 13.12.2006. u 08:14 sati.