Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

SPLIT SECOND (1992)

U Dijeliću Sekunde (1992)

Produkcija: Challenge Films/Muse Productions
Redatelj: Tony Maylam
Muzika: Frances Haines i Stephen Parsons
Trajanje: 90 minuta
Buđet: 7 miliona $
Zarada: 5 431 000 $

Glume:
Rutger Hauer........Harley Stone
Neil Duncan..........Dick Durkin
Kim Cattrall..........Michelle

Photobucket - Video and Image Hosting
Dick Durkin: "- We need to get bigger guns. BIG FUCKING GUNS!"

SADRŽAJ:
"- Godina je 2008 i globalno zagrijavanje je u svom najvećem djelovanju. Razina svjetskih mora se digla i većina gradova uz obale je poplavnjeno.
U Londonu se pojavljuje misteriozni i opaki serijski ubojica koji ljudima čupa srce i rutalno ih jede. Na slučaju radi detektiv Harley Stone i njegov novi partner detektiv Dick Durkin. Njih dva čine sve da zaustave ubojstva, no ona postaju učestalija i sve krvavija sa okultnim porukama. Harleyu i Dicku postaje sve jasnije da nemaju posla sa čovjekom nego sa zvijeri.
Još gore postaje kad zvijer prepuna oštrih zuba i kanđi počne opsjedati Harleya i njegovu prijateljicu Michelle (ženu njegovog ubijenog partnera kojeg je ubila zvijer).
Hoće li ga uspijeti ubiti prije nego ono ubije njih...?"


Photobucket - Video and Image Hosting "ALELUJA!!"

RECENZIJA:
"- Jedan od vrlo pamtljivih filmova iz devedesetih koji mi je odlično ostao u pamćenju. Ovo je jedan od low budget filmova koji dolaze iz Velike Britanije i koji je većeg uspjeha imao kao video izdanje nego kao neki potencionalni kino hit.
Kritika je sasjekla film govoreći da je to vrlo blijeda kopija filma "Aliena" Ridleya Scotta, što je donekle točno, ali kod mene to ne umanjuje draž gledanja ovog filma. Redatelja Tonya Maylama svi poznaju i po slasheru "The Burning" (1981), dok o Haueru i Cattrall neću puno trošiti riječi gdje su sve glumili jer ih većina vas zna i poznaje te filmove.

Photobucket - Video and Image Hosting "What the fuck is this??!!"

Prvo što moram reći za negativnosti ovog filma jeste to što ponegdje scenarij ne drži vodu (hoću reći da se dok se gleda film imate dojam da scenarist, a možda i sam redatelj nisu znali da li rade film o serijskom ubojici, alienu ili demonu), također moram reći da je kraj pomalo brzo završio (a za to moramo kriviti producente i Iana Sharpa koji su nadodali malo drugačiji kraj), a isto tako alien baca na Spidermanovog najgoreg neprijatelja Carnagea (kostim je ipak pamtljiv i nimalo jadan).
Sve ostalo funkcionira sasvim dobro pa ponekad i odlično (prvenstveno tu mislim na buddy-buddy kemiju između ciničnog, praktično i pomalo (s pravom) paranoičnog Harley Stona (Hauer) i Dicka Durkina (Duncan) yuppia 'sve po pravilu' detektiva; i njih dva odlično nadopunjuju jedan drugoga, a to se ponajviše vidi u sceni kad Dick shvati pravo stanje stvari, pa ga Harley mora sam smirivati).

Photobucket - Video and Image Hosting pogledaj zadnju sliku (Carnage)

Isto tako film ima pomalo klaustrofobičnu atmosferu, dok je zvuk tu još najbolje dojmljiv (kad je ubojica/zvijer sa nama čuje se kucanje srca) te melodična "Night of the white saten" (Moody Blues)). Sve u svemu unatoč tome što se zvijer ne vidi skoro cijeli film (u stvari vidi ga se u poslijednjih 20-tak minuta) redatelj uspijeva zadržati na visokom nivou napetost i mističnost.
Zbog toga, ali i zbog nastupa poznate glumače ekipe (na čelu sa karizmatičnim Hauerom) koja je vrlo dobro odradila svoj dio posla, a i zbog što je ovaj film u rangu filmova iz 90-tih kojega nećete zaboraviti (čitaj film ima akcije, humora, uzbudljivsti) toplo preporučam jer sam siguran da nećete ostati razočarani..."

Dick Durkin: "- I think he's a psychotic with a psychopathic personality."
Photobucket - Video and Image Hosting
Stone: "- The only thing we know for sure is that he's not a vegetarian."


THE SCENA:
Kapetan Thresher:"- Govorite mi da nešto gradom trči uokolo slobodno, trgajući ljudima srca i jedući ih tako da bi im uzeo duše i poslao ih natrag u pakao?"
Dick Durkin:"- Izgleda da je tako."
Stone: "- Aleluja."
Kapetan Thresher: "- Vi ste jebeni luđaci. Što da radim? Da izdam tjeralicu za nekog jebenog momka koji izgleda kao Đavo, a odaziva se na ime Lucifer. Prokleti bili!! Predpostavljam da mu iz glave vire dva roga i dugi rep. Odjebi dovraga!!..."


Post je objavljen 09.12.2006. u 23:20 sati.