Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Kina: Zabranjena prodaja "crvenih" jaja

Nekoliko kineskih provincija je zabranilo prodaju pačijih jaja, pošto su vlasti u Pekingu otkrile da neka od ovih jaja sadrže industrijsku crvenu boju koja povećava rizik dobijanja raka.

Specijalna pačija jaja sa crvenim žumancetom neće biti prodavana u Pekingu, ali i sva pačija jaja bez obzira na boju žumanceta će biti zabranjena za prodaju u Guangzou, glavnom gradu provincije Guangdong.

Kineski potrošači plaćaju veću cenu za jaja sa crvenim žumancetom pošto veruju da je crvena boja znak kvaliteta i da ova jaja imaju bolju nutritivnu vrednost. Neki ljudi veruju da ova boja žumanceta potiče od jedne vrste rakova kojima se ove patke hrane.

Međutim, Hou Shuisheng, istraživač Kineske akademije poljoprivrednih nauka, kaže da boja žumanceta po pravilu treba da bude bledo žuta. Isto tako, crvena boja žumanceta nije prirodna, tako da je sigurno dobijena uz pomoć boje koja je dodata.

Početni testovi ukazali na prisustvo 46.5 procentne Sudan-IV boje poznatije kao “crveni lek”. Saopštio je Institut za bezbednost hrane koji deluje pod okriljem Kineske Akademije za inspekciju i karantin.

Jaja su proizvedena na farmama pataka pored Baijangdian jezera, najvećeg u Hebei. Ova oblast je najveći snabdevač pekinškog tržišta.

Ova boja se koristi za farbanje industrijskih proizvoda kao što su podovi i obuća. Ovo nije prvi slučaj kontaminacije hrane ovom bojom u svetu. Zbog nje, samo prošle godine je u Velikoj Britaniji stotine proizvoda povučeno sa tržišta.
(Đorđe Simović, Poljoprivreda.info)

Post je objavljen 10.12.2006. u 09:45 sati.