Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Blagdan Marijina Bezgješnog začeća

Roditelji Blažene Djevice Marije, Joakim i Ana, dugo nisu mogli imati dijete.

O Joakimu i Ani u Bibliji nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom spisu iz II. stoljeća. U prvih osam poglavlja toga spisa iznesene su neke pojedinosti, što se odnose na Marijino čudesno rođenje. Taj spis govori o sv. Joakimu kao o vrlo bogatu čovjeku, ali koji je bio i pobožan i dobar pa je prihode svojih dobara dijelio u dvoje: jedan je dio davao narodu, a drugi prinosio kao žrtvu Gospodinu.

Image and video hosting by TinyPic

Kad se jednog dana nalazio u hramu, prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben, predbacivao mu je nevrijednost, zbog koje sa svojom Anom nema djece. U Izraelu, naime, nijedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima vrlo pogodilo pa se za četrdeset dana povukao u pustinju posteći i moleći kako bi od Gospodina isprosio potomka.

U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost. Ukazao joj se Božji anđeo i navijestio da će dobiti dijete. Po anđelu bio je obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kući. Poslušao je te u zahvalu prinio Gospodinu za žrtvu deset jaganjaca. Bogato je nadario i svećenika i narod. Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija.

Image and video hosting by TinyPic

Bog je od vječnosti izabrao Mariju da bude Majka Isusu. Za ispunjenje toga poslanja bila je bezgrješno začeta. To znači da je po Božjoj milosti već od svoga začeća, bila slobodna od istočnoga grijeha. Marija je dobila od Boga, izuzetne duhovne sposobnosti, da bi mogla ispuniti veliko poslanje, koje joj je povjereno. Ona te darove i sposobnosti nije zaslužila unaprijed, no imala je jako težak život i nije joj bilo lako. Isusa je rodila u teškim okolnostima u staji, morala je s Josipom bježati u Egipat, gdje su bili izbjeglice, a puno se napatila i tijekom Isusove muke na križu.

Image and video hosting by TinyPic

Marija se ukazala u Lurdu 1858.g. i rekla djevojci Bernardici Soubirous: "Ja sam Bezgrješno začeće". Par godina prije toga, papa Pio IX. objavio je dogmu o Marijinu Bezgrješnom začeću. Marijino ukazanje, bilo je potvrda ispravnosti toga.





Post je objavljen 07.12.2006. u 22:09 sati.