Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/firebolt

Marketing

DUMBLEDOR NIJE MRTAV!!!



Znam da sam obeća da ću pisat o Ronu ,ali prije toga želim da znate ovo!!!


Kada su sletjeli na kulu (Astronomsku), Harry je prišao zavojitom stubištu i , kada je čuo nečije korake, slijedi Dumbledorovu zapovijed da se sakrije ispod plašta nevidljivosti. Dumbledore, čini se, boji se Harryevog junačkog podhvata, skamenjuje ga da se ne dovede u opasnost. Ovaj potez ne doliči Dumbledoreovom ponašanju kakvog znamo. Dumbledore daje Harryu opcije koje može iskoristiti. Na prvoj godini, na primjer, Dumbledore dopušta Harryu da se suoči sa Voldemortom. Zapravo, Dumbledore silom ne dopušta Harryu da reagira uopće nije njegov lik. Tu bi se mogle stvoriti svakakve debate, ali čini se da bi Dumbledore, moćan kako i jest, mogao odlediti Harrya, kada bi Malfoy bio sam u dvorcu. Ovo naravno nebi bilo moguće bez njegova štapića. Ako pretpostavimo da je mogao osloboditi Harrya, on ipak odlučuje da ga ne odledi. Zašto? Odgovor na to pitanje otvara nove spekulacije, koje su ipak moguće.

Znamo nekoliko stvari o Voldemortu. Prvo, boji se samo jednog čarobnjaka: Dumbledorea. Drugo, dobro je opremljen da djeluje u tajnosti. Treće, Voldemort naizgled pobjeđuje u ratu, činjenica koja se može provjeriti u koricama knjige. Znamo da Dumbledore nije budala, čak i oslabljenom stanju. Zna da se nešto mora učiniti da bi rat krenuo drugim tijekom. Voldemort mora biti izvučen iz rata, što ne može biti postignuto dok on ne povjeruje da više nema protivnika (Dumbledorea). Siguran sam da bi Dumbledore lažirao vlastitu smrt da bi postigao proščo spomenuto, ipak čini se da je velika vjerovatnost da to učini. Sigurnost bi bila dakako najvažnija u ovakvom lažnom pokretu, zato bi samo oni koji znaju čuvati tajne mogli znati za to. Dumbledore i Snape su oboica izvrsni oklumenti -- Harry očito nije. Zato, Dumbledore nije ni mogao reći Harryu što je planirao, zbog straha da bi odao, možda i nenamjerno, veliku tajnu.

Još smo saznali da je Dumbledore htio vidjeti Snapea. Zapravo, Dumbledore je tražio Harry da "probudi Severusa", čudan zahtjev zbog toga što je cijeli dvorac vrvio članovima Reda Feniksa, Tonks, Bill, Minerva M., ili Hagrid, koji bi učinili sve da zaštite Dumbledorea. Ne, Snape je onaj kojega traži, jer zna da je došlo vrijeme da se plan ostvari.

Siguran sam da se pitate, kako bi Dumbledore ikako mogao biti živ? Vidjeli smo Snapea da ga je pogodio sa Neoprostivom kletvom. Ali, sjetimo se što je rekao lažni profesor Moody. Sigurno, on je bio smrtonoša, ali mislim da je govorio istinu kad je rekao "Avada Kedavra je kletva koja zahtjeva veliku magičnu moć-mogli biste ovog trenutka svi zajedno izvući štapiće, uperiti ih u mene i izgovoriti te riječi, a meni vjerojatno ne bi potekla ni krv iz nosa(HP4,str.179.Hrv. verzija).Dvije godine kasnije Balltrix Lexstrange potvrđuje ovo u Redu Feniksa kada kaže "Ovo ti je prva neoprostiva kletva, zar ne, dečkiću? Njih treba bacati s uvjerenjem, Potteru! Moraš ozbiljno željeti nekome nanijeti bol"(HP5,str.740,Hrv.verzija). Naravno, ona govori o Cruciatus kletvi, ali čini se da taj zakon vrijedi za sve Neoprostive kletve. I J.K.Rowling sama povećava važnost tog pojma. Stoga, to znači da je moguće ako je Snape na Dumbledoreovoj strani, mogao je iskoristiti kletvu, ali ne željeti to, i tako ne ubiti Dumbledorea u pothvatu.

Oni od vas koji su pročitali metloboj kroz stoljeća znaju da čarobnjak još nije izumio način da poleti bez ikakvog pomagala. Kako je Dumbledore mogao preživjeti pad sa Astronomske kule? Fawkes feniks tu bi bio od velike pomoći. Ustvari, od je baš ono što Dumbledore treba. Nositi teške terete, pojaviti se bilo gdje u bljesku vatre, izlječiti rane baš kada Dumbedore siđe i prije nego što ostali dođu. Pretpostavimo da je Fawkes uhvatio Dumbeldorea u padu, i na tlu mu izlječio rane.

Sada postoji nekoliko mogućnosi koje su mogle slijediti. Prvo, sjetimo se nečega o Dumbledoreu. On je bio profesor Preobrazbe prije nego je postao ravnatelj, ali ipak nikad nismo imali prilike vidjeti kako Dumbledore izvodi višu preobrazbu. Na primjer, Profesorica McGonnigall je vrlo dobar animagus, a Dumbledorea smo vidjeli samo kako dočarava stolice sa cvijetnim uzorkom. Pretpostavim da Dumbledore posjeduje moć preobrazbe koju ne poznajemo. Tada je velika mogućnost da je Dumbledore na tlu mogao nešto začarati, kamen na primjer, da izgleda kao mrtva verzija njega. Nažalost, znamo da on nije imao štapić pri ruci, ali čisto u mislima, Snape je bio vani prije nego što je Harry završio borbu sa smrtonošama. Mislim da tu ima dosta vremena da Snape dadne Dumbledoreu štapić koji radi.

Drukčije, Dumbedore je mogao glumiti da je mrtav neko vrijeme. Napitak živuće smrti, koje je Snape spomenuo davno, a Slughorn nas opet podsjeća na njega u HP6, što nas sve podsjeća da bi netko morao posjedovati magiju ili napitke da bi glumio smrt. Ako je Dumbledore glumio smrt neko vrijeme, mislim da je Hagrid tu sada mogao biti umiješan. Tu bi se stvarno mogla dogoditi zamijena tijela, zamijenjujući Dumbledoreovo još živo tijeli za mrtvo tijelo. Sjetite se da je Hagrid je bio taj koji je nosio Dumbledoreovo tijelo:
"Ja... Napravio sam to, profesorice," zajecao je. "Maknuo sam ga."
Ustvari, oni su samo zamijenili tijela.
"I smrtonoša je mrtav, bio je pogođen Ubojitom kletvom od onog plavog koji je pucao na sve strane."
Usuđujem se reći da nitko nije primjetio nestanak smrtonoše, niti na jednoj strani, što je dobrodošlo za ulogu Dumbledorea. Premotavamo se na pokop. Hagrid je nosio Dumbledoreovo tijelo do Bijele grobnice. Tada je Dumbledoreovo lice pilo prekriveno rupcem. Dumbledoreovo lice nije bilo otkriveno, znači da su oni mogli pokopati i vreću pijeska sa rubcem na glavi, a nitko ne bi primjetio.
Da skratimo, ovo je ono što se moglo dogoditi: Dumbledore je znao da će Voldemort izaći iz skrovišta jedino ako je Dumbledore mrtav. Dumbledore, Snape i moguće Hagrid su skovali plan da Snape izgleda kao da ubija Dumbledorea. Dumbledore je znao da će se skrivati, i zato je morao održavati Harryu lekcije kroz godinu. Dumbledore i Snape nisu točno znali što Malfoy smjera, zbog toga ga je Snape tako često ispitivao, zato su odlučili ostvariti svoj plan kada Malfoy bude blizu ispunjenja Voldemortove želje. Poslje vraćanja sa zadataka o Horkruksu, Dumbledore je vidio Tamni znamen i tada je znao da je vrijeme došlo, zato je htio naći Snapea.

Dumbledore nije htio da Harry učini nešto previše hrabro da ne uništi plan, zato ga je zaledio. Kada je Malfoy stigao, znao je da mora odugovlačiti toliko dok Snape ne dođe, zato je razgovarao sa Malfoyem o briljantnosti njegovog plana-nešto što svi zločinci vole raditi. Kada je Snape čuo da je Dumbledore došao u dvorac znao je da je vrijeme došlo za ostvarenje plana, tako je požurio na toranj. Zbog toga što nije očekivao da će imati toliko publike (troje smrtonoša i Greyback) znao je da mora djelovati brzo kako nitko ne bi osjećao Malfoyevu slabost i napao Dumbledorea. Snape je poslao slabu verziju Ubojite kletve koja je podigla Dumbledorea i bacila ga sa kule (u umu se stvara jačina neke čarolije. npr. sjetimo se u HP2 kada je Snape bacio običnu čaroliju razoružavanja na Lockharta, i koja ga je odbacila).

Poslije toga, Fawkes, koji je bez sumnje primjetio Dumbledoreov poziv (sjetite se u Odaji Tajni kako je Fawkes bio pozvan kroz Harryevu odanost Dumbledoreu, i u Redu Feniksa kada se Fawkes borio zajedno sa Dumbledoreom) došao je kada je Dumbledore padao i uhvatio ga. Na tlu, ako je bilo uopće potrebno, Fawkes je mogao izliječiti Dumbledorea i vratiti mu štapić, sada kada nikog nije bilo na kuli. Sada je dumbledore glumio da je mrtav ili je nešto pretvorio da izgleda kao njegovo mrtvo tijelo. Hagrid je mogao zamijeniti Dumbledoreovo tijelo za tijelo smrtonoše koje je završilo u Bijeloj Grobnici.

Cilj ovog plana je bio uvjeriti Voldemorta da višen nema zapreka. Harry nikad neće moći uništiti Voldemorta ako ne zna gdje je, zato je izvlačenje njega iz skrovišta gotovo kao i pobjeđivanje u ratu. Plan može biti malo kompliciran, ali poslije vremokreta (HP3), mislim da stvarno možemo dati pohvalu J.K.Rowling zbog tako zamršene sheme.

I, na kraju ako vam se ovo sve čini komplicirano, usporedite Siriusov smrt i Dumbledoreovu. Mislim da gledamo u čistu suprotnost. Harry nije isprve vjerovao da je Sirius mrtav, ali, odmah je vjerovao da Dumbledore jest. Sirius se pojavio jak prije nego što je umro, a Dumbledore se pojavio slab. Sirius je nestao brzo (mnogi od nas prvi puta nisu niti shvatili što se dogodilo), a ono što se događalo prije Dumbledoreove smrti, i njegova smrt trajali su nekoliko stranica. Siriusova smrt je bila tajna, a za Dumbledoreovu smrt je za nekoliko trenutaka znao cijeli Hogwarts. I na kraju, Siriusova smrt je bila stvarna, a Dumbledoreova je bila... lažna.


Za ovo ne zna skoro nitko, pa samo šutimo o tome, ali više nismo tužni jer je na toliko načina mogao preživjeti...

Nadam se da ni vi niste tužni.

A sad komentarići Accio :)

Post je objavljen 07.12.2006. u 17:09 sati.