Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rahkiah

Marketing

Ono si što jedeš(?)

Kanibalizam je konzumacija mesa pripadnika iste vrste, kao kod bogomoljke ili pauka (životinjski kanibalizam).
No, taj životinjski kanibalizam nije predmet moje fascinacije, stoga ću više pažnje posvetiti kanibalizmu u ljudskoj vrsti.

Kod ljudi se kanibalizam (također zvan i antropofagija, od grčke riječi anthropos - čovjek i phagein - jesti) javljao na mnogim mjestima na Zemlji, ali nijedan narod nije živio isključivo od toga.
Postoji endokanibalizam(odnosi se na konzumaciju ljudskog mesa unutar jedne etničke zajednice, tako su Maxubi prema Fawcettu bili endokanibali ili Yanomami, koji bi spalili leš i usitnili ostatke, koje bi rodbina ispila u piću) i egzokanibalizam(najčešći je i javlja se često kod stalno naseljenih ratara i gotovo isključivo je vezan uz lov na glave.
), a razlog mu je obično vjerske prirode, vezan uz vjerovanje u preuzimanje svojstava, kao što su hrabrost i snaga ubijenog neprijatelja kod Asteka, Acaxeeja, Papuanaca, Dajaka i Kariba (Kaniba), po kojima je kanibalizam i dobio ime.

Negdje sam pročitala da je jedan od načina na koji će kanibali izabrati svoju žrtvu i seksualne prirode. Drugim riječima, oni će prije izabrati nekog tko im je seksualno privlačan, nego nekog tko im je posve odbojan... Ima smisla, zar ne? yes

Dakle, kanibalizam postoji i kao fetiš. I to je, zapravo, jedan od najekstremnijih fetiša. Naravno, rijetko se dogodi da takvi fetiši budu realizirani, da iz svijeta mašte prijeđu u svijet stvarnosti... No, i to se događa.

Vjerojatno ste svi upoznati sa slučajem njemačkog kanibala Armina Meiwesa, no ne škodi, u svrhu pisanja ovog posta, ponoviti gradivo.
Dakle, dotični gospodin je 2001. objavio na internetu oglas, tražeći dobrovoljnu žrtvu, koja bi bila ubijena i pojedena.
Nevjerojatno, ali istinito, i suprotno očekivanjima svih nas "normalnih", Meiwes je dobio odgovor. Bernd Jürgen Armando Brandes javio se na njegov oglas.
U ožujku 2001. našli su se u Meiwesovom domu, gdje je on Brandesu najprije amputirao penis, koji su zajedno pojeli (!!)
Nakon toga, Meiwes je ubio svoju (dobrovoljnu) žrtvu.

Nešto kasnije, Meiwes je uhićen i osuđen najprije na 8 i pol godina zatvora, a 9. svibnja 2006. njemački je kanibal osuđen na doživotni zatvor.

I za kraj, pjesma inspirirana ovim slučajem...



(informacije uzete s Wikipedie)


Post je objavljen 07.12.2006. u 11:02 sati.