
Volim kuhati. Kuham od 12. godine i veliki je to opus raznih jela, specijaliteta. Moja draga, a i moji dragi prijatelji uvijek uzivaju kad nesto skuham. Buduci i ja zivim u vremenu kad sve manje imas vremena nesto kvalitetno i ukusno prirediti, a da opet mogu izbjeci sav onaj "junk" koji se nudi na svakom koraku ili pak popularno narucivanje pizza upitne kvalitete (jer ja moram priznati, a da se ne bih hvalio radim izvrsnu pizzu) ili gotova jela, zelim podijeliti s Vama jedan vrlo jednostavan recept, za ciju pripremu ne treba vise od 20 minuta.
Pasta Milano
Buduci je za ovo vrlo ukusno jelo potrebno vrlo malo vremena, preporucujem spagete br. 5 ili penne, fusilli, a osobito Ziti su isto odicno uklopivi. Dakle, da pocnemo:
Za 2 osobe Vam treba slijedece:
- 500 g. tijesta (najbolje je od Barrile, ali ako nemate dobra zamjena je ili integralna tjestenina za one koji vole, od MISURA-e ili bilo od kojeg proizvodjaca (ako je obicna tjestenina) koja je izradjena od durum psenice
- Veca cena cesnjaka ili dvije manje sitnije kosano
- 1 konzerva Pelat paradajz 400 g CIRIO (taj je najbolji)
- cetvrt paste tube Podravka (razrijedjene, ali ne previse s vodom) ili ukoliko se ne zeli navedeno onda dodati jos jednu konzervu pelata
- malo maslinovog ulja
- sol i papar po okusu
- prstohvat origana
- pola prstohvata kumina mljevenog
- prstohvat secera
- parmezan ili masni sir nariban (za posipanje po jelu)

Priprema:
U tavu se stavi maslinovo ulje i prije nego se jace zagrije, doda kosani cesnjak.
Malo propirjati (paziti da ne posmedji i odmah dodati nakosani pelat i paradajz sos Podravka (ili kako sam naveo samo pelat. Promijesati.
Dodati sol, papar, secer, origano, kumin. Promijesati.
Smanjiti vatru na minimum, promijesati i ostaviti da se krcka na laganoj vatri povremeno mijesajuci.
U posebnoj posudi uliti vecu kolicinu vode. Kad zakipi, dodati sol i tjesteninu. Uliti kap do dvje ulja da se tjestenina ne slijepi, promijesati i pusiti da se skuha. Paziti da se ne prekuha. Tjestenina mora biti malo tvrdkasta (al dente)
Kad je tjestenina gotova (probati), procijediti i vratiti u posudu.
U isto vrijeme bi i sos trebao biti gotov, pa dodati zlicicu sosa, promijesati tijesto.
Straviti tijesto u tanjure, preliti sosom, zatim ribanim sirom i posluziti.
Uz to jelo najbolje odgovara suho crno vino
Dobar tek.
Savjet: Tijesto mozete staviti kuhati i prije pripreme sosa, ali sve ovisi o Vasoj organizaciji. Ukoliko ste tjesteninu stavili kuhati u isto vrijeme kad i sos, moze se dogoditi da sos bude prije gotov. U tom slucaju ostaviti sos, koji se moze nakon sto je tijesto gotovo samo podgrijati in nastaviti kako je navedeno u uputama.

Post je objavljen 06.12.2006. u 13:02 sati.