Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bolji

Marketing

NAČINI INVESTIRANJA

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
Evo još jednog razmišljanja o načinu investiranja slobodnog kapitala. Ovoga puta mi je pomogao, svojim tekstom, prijatelj i suradnik u projektu magazina o poduzetništvu Denis G. iz Zagreba.

Da bismo investirali, bilo kao pojedinac ili tvrtka, moramo imati slobodni kapital. Investirati se može na više načina, a on ovisi o riziku koji smo spremni prihvatiti. Ulaganja kod kojih je očekivana dobit veća uvijek su rizičnija od onih kod kojih se očekuje manja dobit
.

Ulaganje u vlastiti poduzetnički pothvat potencijalno donosi najveću dobit jer ne ovisimo o drugima, odnosno investiramo u svoja znanja i sposobnost upravljanja kapitalom.
No na početku ulaganja ne možemo znati koliko će "naš put biti trnovit" te je samim tim i rizik najveći.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
INVESTIRANJE S MALIM RIZIKOM

Želimo li mirno spavati a pritom ipak ne držati novac "u čarapi" ostaju nam na raspolaganju sigurna ulaganja s nižim prinosima, mada danas ništa nema stopostotnu sigurnost, uključujući i "čarapu".
Depoziti u bankama najsigurniji su oblik ulaganja sa najmanjom dobiti. Na njih nećemo trošiti riječi jer sve znamo. Kamate također možemo dobiti ulaganjem u obveznice, koje je uz bok depozitima i za nijansu većim prinosima i rizicima.
Želimo li još povećati prinos investicije, a pri tome imati sigurno ulaganje, odlučit ćemo se za otvorene investicijske fondove. Takvih fondova u Hrvatskoj ima pedesetak i dijele se po načinu ulaganja na novčane, obvezničke, dioničke i mješovite.
Razumljivo je da novčani fondovi nose manji prinos od dioničkih, ali pri tom imaju i manji rizik ulaganja. Budući da je kod fondova velika disperzija ulaganja, čak i dionički fondovi smatraju se sigurnom investicijom.
Dugoročno gledano, prinos otvorenih investicijskih fondova ne prelazi 15% godišnje no niti ne stvara gubitke.

Ukoliko raspolažemo većim iznosima kapitala investirati se može i u nekretnine.

Prije nekoliko godina stambena štednja bila je izvrstan način ulaganja. Štednja na pet godina imala je efektivnu kamatnu stopu desetak posto, s povoljnim kamatama na kredite i gotovo nikakvim rizikom. Danas su se kamate na stambene kredite u komercijalnim bankama spustile na nivo onih u stambenim štedionicama, a državni poticaji na stambenu štednju smanjeni su s 25% na 15% (čime je EKS pao na cca 7,5 posto). Time je ovakav način štednje promijenio prefiks "izvrstan" u "dobar".

Životno osiguranje i dobrovoljno mirovinsko osiguranje opcije su ulaganja koje imaju vrlo male prinose, usprkos beskrajnom trudu agenata da nas uvjere u suprotno. Ta ulaganja su dugotrajna i kada oduzmemo godišnju inflaciju gotovo da nemaju prinos.
Kod tih ulaganja prednost leži na drugoj strani, a to su porezno rasterećenje, odnosno komponenta osiguranja života. Poučeni iskustvom smanjenja državnih poticaja na stambenu štednju, pitanje je vremena kada će to zadesiti i osiguranja.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
DIONICE - INVESTIRANJE S VISOKIM PRINOSIMA

Pored ulaganja u vlastiti posao, ulaganje u dionice jedini je način investiranja gdje sami upravljamo svojim novcem. Istina je da pri tom ulažemo u tvrtku kojom upravljaju drugi, ali samo mi odlučujemo koja dionica je vrijedna, kada ćemo je kupiti te kada je došlo vrijeme za njenu prodaju.
Investiranjem u dionice možemo ostvariti ogromne dobitke, ali uz rizik koji može rezultirati i gubicima.
Proporcionalno broju kupljenih dionica neke tvrtke stječemo udio u njenom vlasništvu. Dobit tvrtke može se dioničarima isplatiti u obliku dividende.
Porast vrijednosti tvrtke (odnosno cijene njenih dionica) zove se kapitalni dobitak na koji investitori također računaju.
U ovom prilogu ubuduće ćemo pisati uglavnom o dionicama, a tek povremeno doticati se drugih načina investiranja. Razlog tome je činjenica da su prinosi u bankama, obveznicama, investicijskim fondovima, ... prilično predvidivi i sigurni, te se razlikuju u samo nekoliko postotaka. Za takav način ulaganja nije potrebna velika mudrost.
O investiranju u dionice potrebno je puno više znanja, iskustva i samodiscipline kako bismo prvo izbjegli gubitak, a potom krenuli prema visokim postocima dobitka.
Na Hrvatskim tržištima kapitala u proteklih nekoliko godina bilo je dionica na kojima se moglo izgubiti sve (primjerice Viktor Lenac), ali i onih koje su rasle nekoliko desetaka puta.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
IZDVAJAM

Nemam namjeru omalovažavati ostale oblike investiranja, ali ulaganje u dionice ipak je jedini pravi oblik investiranja. Sve ostalo su derivati novca, koji iz ruku investitora "nahrane puno usta" i vrate mu se nazad u obliku mrvica. S relativno malo truda i edukacije, rizik ulaganja u dionice može se svesti na minimum, uz očekivane godišnje povrate na ulog u iznosu najmanje 20 %.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Post je objavljen 06.12.2006. u 10:00 sati.