Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/risingson

Marketing

BADLY DRAWN BOY - born in the uk

Damon Gough tek iz četvrtog pokušaja odaje počast svom idolu iz formativnih godina. Bruce Springsteen objavio je Born In The USA 1984. godine i to bijaše prvi album izdan na kompaktnom disku na području sjevernoameričkog kontinenta.


Image and video hosting by TinyPic

U to vrijeme mladi Damon ima 15 godina, a Velikom Britanijom vlada čelična Margaret Thatcher, par godina ranije sunarodnjaci su ginuli na Falklandskom otočju, a i te, orwellovske, 1984. uredno su ginuli i u Ulsteru i u Sjevernoj Irskoj.

Dvadeset i dvije godine kasnije izlazi drugi optički disk, Born In The UK koji sa onim Bruceovim ima zajednički samo fizički format i činjenicu da i Badly Drawn Boy i Springsteen na omotu nose traper. Eh, da… i pjevaju o mukama poštene srednje klase koja u današnje vrijeme polako klizi u zaborav zajedno sa sobnim televizijskim antenama i Pentiumima 200 MMX sa S3 virge grafičkim karticama.

Badly Drawn Boy je ovaj album snimio dva puta jer nije bio zadovoljan prvom verzijom i njenom produkcijom. Metodom «jedna pjesma dnevno» došao je do impozantnog broja šezdesetak grubih skica od kojih je snimljeno dvadeset i pet, a izdano trinaest pjesama. Na albumu prisutno je doista malo instrumenata; akustične gitare i klavir, bas gitara i bubnjevi i nešto nalik električnoj gitari. Dakle, dosta minimalno u pokušaju da se stvori lo-fi ep o kraju sedamdesetih i početku osamdesetih u Engleskoj kada su nastao jedan boy-bend sa pametnim menadžerom i najbolji bend svih vremena: jedni su Sex Pistols a drugi su The Clash.

Pjesmama poput Nothing`s Gonna Change Your Mind (prekrasna akustična balada kakvu James Blunt neće nikad napisati) i A Journey From A to B (ovo James Blunt ne bi niti pisao) slušatelj se uvodi kroz Damonove privatne uspone i padove ali i kada je na podu, on je na engleskom podu; engleskoj zemlji i pod nebeskom kapom gdje oblaci ponekad tvore motiv Union Jack-a a čaj u filtar vrećicama raste na poljima.

Ovaj album je dnevnik. I kao svaki dnevnik koji nije vaš, ne sjeda lako na prvu loptu ali mu se isplati dati šansu jer od ovog dnevnika jedino je bolji Dnevnik Adriana Molea.


Popis pjesama:

01. Intro/Swimming Pool Part 1
02. Born In The U.K.
03. Degrees Of Separation
04. Welcome To The Overground
05. Journey From A To B
06. Nothing's Gonna Change Your Mind
07. Promises
08. The Way Things Used To Be
09. Without A Kiss
10. The Long Way Round
11. Walk You Home
12. The Time Of Times
13. One Last Dance

(EMI / Dallas Records)

hr.digg|prijavi

Post je objavljen 05.12.2006. u 18:22 sati.