Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maotze

Marketing

Armand Jean du Plessis

9. rujna 1585. se rodio, a na današnji dan 1642. umro Armand Jean du Plessis. Kao mali je poslan u College de Navarre u Parizu, a 1602. počinje ozbiljno studirati teologiju. 1606. postaje biskup Lucona, 1616. državni kancelar, 1622. papa Grgur postavlja ga za kardinala a 1624. postaje "prvi ministar" kralja Luja XIII. Svoju moć učvrstio je opsadom La Rochella, jakog Hugenotskog uporišta, o čemu piše i Alexander Dumas u "Tri mušketira". Tijekom svojeg života i djelovanja, pretežno političkog, hvatao se ukoštac s najtežim državnim problemima, kako u unutarnjoj tako i u vanjskoj politici. Prigrlio je i oživotvorio makismu "da cilj opravdava sredstva", vladao je željeznom rukom i uživao ugled i moć koja je bila ravna onoj kralja (ako ne i veća). Bio je pokrovitelj umjetnosti, osnivač čuvene Francuske akademije i neumoran čitatelj knjiga. Krasio ga je velik intelekt, britak um, izvrsne analitičke sposobnosti, dosljednost i energija.

Povijest ga je upamtila kao sposobnog državnika koji je inzistirao na snažnoj državi i nepopustivoj vanjskoj politici. Oštro je kažnjavao kršitelje zakona. Nemilosrdno se obračunavao s protivnicima, pogotovo onima koji su bili protiv kralja, neovisno o njihovu položaju. Izbjegao je nekoliko zavjera koje su za cilj imale njegovu eliminaciju, kako političku tako i fizičku. Iako je bio gorljiv katolik sklopio je sporazum s protestantima čime je smirio unutarnje napetosti i ojačao položaj Francuske. Neki idu toliko daleko da kažu da je isključivo on zaslužan što je izvukao Francusku iz srednjovjekovnih običaja i načina postupanja i od nje stvorio (tadašnju) modernu Europsku silu. Njegove zasluge su velike iako ne i potpuno prepoznate, a njegova pojava literarno romantičarska iako negativno obojana.

Najčešće je u literaturi prikazivan kao mračan i negativan lik, gladan moći i spreman na sve da bi je zadržao. Okružen vojskom polsušnika, spremni da na njegov mig učine sve, bez obzira na vlastitu sigurnost. Iako svećenik, štoviše kardinal prema tituli njegovo nasljeđe vezujemo uz politiku, razmišljanja o državnom uređenju i umjetnost. Francuzi ga i dalje visoko cijene i stavljaju uz bok velikanima nacije. Što god mislili o njemu mora mu se priznati da je bio čovjek ispred svojeg vremena, čije je znanje, duh i elan ostavilo neizbrisiv trag kroz godine i urezalo njegovo ime u povijesne knjige.

Na današnji dan, prije 364 godine umro je Armand Jean du Plassis, poznatiji kao kardinal Richelieu. Današnji post je u njegovu spomen.



MaoTze


Post je objavljen 04.12.2006. u 14:31 sati.