Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Halo Bing...

VELIKA - U Velikoj je održano savjetovanje predstavnika sindikata poljoprivredne i prehrambene indus¬trije iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Srbije koji su izmijenili iskustva o stanju u poljoprivredi radi dostizanja kvalitete i standarda prilikom nastupa na europska tržišta.
Skup je organizirala međunarodna asocijacija sindikata prehrane, poljoprivrede i hotelijerstva, čiji je tajnik za edukaciju južne i istočne Europe Mato Lalić upozorio na prilično gorka slovenska iskustva prilikom ulaska u Europsku Uniju.
- Nove članice EU imaju veliki problem štititi se od europskih proizvođača koji ne moraju poštovati stroge uvjete koji se traže od novih članica. Taj će problem osjetiti u Hrvatskoj jer se naši proizvodi temelje na starim tehnologijama, a pri tome su vjerojatno i preskupi za europsko tržište - izjavio je Mato Lalić. Njegov kolega iz briselske središnjice Eric Dresin naglasio je kako buduće članice Unije moraju dobro upoznati njezino zakonodavstvo koje nosi brojne zamke i kod nekih je gotovo uništilo tradicionalnu proizvodnju.
- Od Slovenije se tražilo puno više nego što EU ima, jer dok su naše klaonice morale izgledati kao kirurške sale, one u Španjolskoj, Grčkoj ili Francuskoj nalik su kasapnicama. Vrlo je rigorozan i uvoz iz novih članica EU, dok je protok robe onih "starih" gotovo bez kontrole, po sebice u velikim trgovačkim lancima - izjavio je Srečko Čater, predsjednik Sindikata poljoprivrede i prerađivačke industrije Slovenije.
(Jutarnji list)

----------

BERLIN - zvaničnici njemačkog udruženje uzgajivača svinja – tvrde u svom izvještaju da u prosjeku njihovi članovi ove jeseni po tovljeniku gube 18 €. Proizvačima se plaća 1.41 € po kilogramu svinjskih polutki. Eksperti ovog udruženja, međutim, tvrde da je zbog povećanja cijena stočne hrane i energenata proizvođačka cijena 1.60 € po kilogramu svinjskih polutki. Proizvođači svinja spremaju i proteste zbog, kako tvrde, ignorantskog stava njemačkog ministarstva poljoprivrede prema ovom problemu.
(Poljoprivreda.info)

----------

Ove jeseni je zabilježen ogroman uvoz svinjskog mesa iz EU jer su naše svinje skupe i nema ih dovoljno. Zanimljivo. Po slavonskim selima je trenutno ogromna ponuda svinja ,a potražnja prilično slaba. Prosječna cijena je tek nešto iznad EU prosjeka.
U ova globalna vremena je, kad su prevozna sredstva i komunikacije odlične, doista lakše isprazniti inostrana skladišta (smrznuta svinjetina se smije skladištiti najviše 6 mj.), nego uložiti određeni napor u organiziranju domaćeg otkupa.


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 02.12.2006. u 18:50 sati.