Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Razlika KUĆA - STAN

U kući mirnije,ali do stana brže
Kupnja stana znatno je jednostavnija od gradnje kuće. Kupujete li stan, provjerit ćete sve, od identiteta vlasnika do zemljišnih knjiga. No, to nije ništa u usporedbi s kompliciranom papirologijom nužnom za gradnju kuće
Jeste li od onih kojima ne smeta život u višestambenim zgradama, susjedi koje jedva poznajete i (pre)često kršenje kućnog reda? Ili pak želite velik dnevni boravak s terasom na kojoj ćete u miru piti kavicu okruženi zelenilom vlastita vrta?
Dvojba stan ili kuća, osim stambenim afinitetima, izazvana je svakako i financijskim mogućnostima te količinom vremena i energije koje ste spremni uložiti da biste se domogli vlastita krova nad glavom. Izuzetno je važna i lokacija, jer ako ste spremni živjeti na periferiji, kuća je svakako bolja, komfornija i isplativija varijanta.
Ako pak više volite blizinu središta grada, izbor će vjerojatno pasti na stan. Krenemo li od činjenice da je za oko 90 posto onih koji rješavaju svoje stambeno pitanje kreditom banke 100.000 eura gornja granica, jasno je da za taj novac možete dobiti manji stan ili pak kuću pristojne »kvadrature« u okolici grada.
Što se tiče papirologije, kupnja stana znatno je jednostavnija od gradnje kuće. Nužno je, naravno, sve dobro provjeriti - od identiteta vlasnika do zemljišnih knjiga. Treba provjeriti listove A, B i C iz kojih je vidljivo što se kupuje, od koga te ima li nekretnina kakvo opterećenje. Uz to, podižete li stambeni kredit, procedura u banci trajat će najmanje mjesec dana, a zahtijevat će i dodatni trud u pribavljanju dokumentacije.
No, to sve nije ništa u usporedbi s kompliciranom papirologijom nužnom za gradnju kuće. Upravo je ona ta koja mnoge odbija od ovakve nakane. Uz pronalaženje odgovarajućeg zemljišta na kojem možete graditi, za početak je najvažnije ishoditi dozvole - lokacijsku i građevinsku. To su procedure koje mogu trajati od mjesec dana do više mjeseci pa i godina ako se u hodu pokaže da zemljišne knjige nisu sređene, odnosno da imovinsko-pravni odnosi nisu čisti. Cijeli postupak možete, ako ste spremni dodatno platiti, prepustiti odvjetniku.
Nakon sređivanja dokumentacije potrebne za početak gradnje, slijedi potraga za građevinskim materijalom i pronalaženje tvrtke koja će sagraditi vašu kućicu iz snova. To ni približno nije jednostavan zadatak jer je na našem tržištu mnogo onih koji rade na crno bez pravih, educiranih građevinara. No, kad sve to i pronađete, naoružajte se dobrim živcima jer slijedi ponekad iscrpljujuće nadgledanje radova i radnika.
Brža varijanta od klasične gradnje kuće od cigle i betona je gradnja kuće od gotovih elemenata. Riječ je o modernim i energetski štedljivijim materijalima od klasičnih. Cijena gradnje u oba slučaja kreće se oko 500 do 600 eura po četvornom metru s tim da kod klasične gradnje treba pridodati troškove građevnog materijala, a kod montažne gradnju temelja.
Osim kompliciranosti gradnje kuće, jedna od najvećih prednosti života u stanu je i cijena grijanja te održavanja. Naime, grijanje stana je znatno jednostavnije i jeftinije nego grijanje kuće, a isto to bi se moglo reći i za održavanje. Mnogi smatraju da oko kuće uvijek treba nešto raditi i da je njezino solidno održavanje rupa bez dna, dok se za stan plati zajednička pričuva iz koje se financira održavanje zgrade.


Post je objavljen 01.12.2006. u 22:22 sati.