Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Soja

Paor:

U članku Missouri farmer takes 'High Yield' to a whole new level na Agricultureonline zapazio sam dva zapanjujuća podatka.

Prvi je - svjetski rekord postignut u prinosu soje od oko 44q/kj. Za ilustraciju: kod nas se smatra prinos od 20q/kj izvanrednim uspjehom.

Drugi je - troškovi uzgoja soje na tom rekordnom polju su oko 400 dolara/kj iako je navodnjavano svaki dan u 3 ljetna mjeseca. Za ilustraciju: može se pogledati jednu cijena koštanja (pdf 92kb) koju su izradili agronomi jednog našeg poduzeća, a koja iznosi 4100 kn/kj.

Treći zanimljiv podatak, a koji ipak nije iznenađenje, jest prodajna cijena soje u SAD (fco. skladište seljaka) - 1,37 kn/kg. Naime to je prosječna cijena koju i mi ostvarujemo u Hrvatskoj.

-------------

S obzirom da se i mi de facto nalazimo na svjetskom tržištu, sasvim je razvidno da državni poticaji namijenjeni soji nisu dostatni da se ostvari značajniji iskorak u obrambenom stavu prema sveameričkoj GMO soja agresiji.

Koja će vlada konačno zauzeti stav da poljoprivredni poticaji ne budu socijalna stavka. Dugoročno, to nema nikakvog smisla, a kratkoročno je ionako kasno jer selo je toliko bolesno da mu ta crkavica ne može pomoći.


Post je objavljen 01.12.2006. u 18:24 sati.