Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

ZEMLJOPIS SIROMAŠTVA:Najteže se živi u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj

Virovitica od Zagreba siromašnija dva puta
Autor:Ljubica Gatarić
Virovitičko-podravska županija najsiromašnija je županija u Hrvatskoj, a njezini stanovnici žive dvostruko lošije od Zagrepčana. Viroviticu koja stvara samo 67 posto prosječnog hrvatskog dohotka, u stopu prate Karlovac i Sisak, pokazuje jučer predstavljeno istraživanje Ekonomskog instituta o regionalnom siromaštvu u Hrvatskoj.

Odskočila i Istra
Regionalne razlike u Hrvatskoj sada su izraženije nego 1998., kada se slično istraživanje provelo prvi put. "Na selu je ta razlika manje izražena nego unutar gradskih sredina i među gradovima. Zagreb i Istra jako su odskočili od ostatka Hrvatske, komenira autor istraživanja Danijel Nestić.
Službena statistika tvrdi da prosječna obitelj godišnje troši oko 70 tisuća kuna, što znači da uz plaću raspolažu i s nekim dodatnim izvorom prihoda kao što su socijalne pomoći, mirovine i slično. Kada bi se podaci dobiveni analizom Ekonomskog instituta prenijeli na sadašnje stanje, proizlazi da je prosječna zagrebačka obitelj ove godine raspolagala sa 100 tisuća kuna, dok virovitičko kućanstvo živi sa 54 tisuće kuna.
Da sada počinjem svoj mandat u Hrvatskoj, znatno bih više pozornosti posvetio siromaštvu, koje se ovdje može iskorijeniti uz minimalne financijske intervencije rekao je nedavno regionalni direktor Svjetske banke Anand Seth uoči odlaska iz Zagreba na novu funkciju.

Bez škole i posla
Osim što siromaštvo ima izraženu regionalnu komponentu te su srednja i istočna Hrvatska najugroženije regije, 11 posto siromašnih karakterizira i niska obrazovna struktura, starija životna dob te nezaposlenost. Istraživanje Ekonomskog instituta kaže da se svaki deseti stanovnik Sisačko-moslavačke ili Osječko-Baranjske županije smatra siromašnim jer su im prihodi manji od spomenutih.

Svjetska banka: 460 tisuća siromašnih
Posljednje analize Svjetske banke pokazale su da 460.000 građana živi ispod granice siromaštva. Toliko odraslih osoba raspolaže s manje od 1833 kune mjesečno ili 22 tisuće kuna godišnje, što je po međunarodnoj definiciji granica siromaštva za Hrvatsku. U Svjetskoj banci uvjereni su da se siromaštvo u Hrvatskoj lako može iskorijeniti preraspodjelom postojećih sredstava. Socijalni će transferi i iduće godine biti veći (besplatne knjige, veće naknade), ali taj novac nije namijenjen skupini najsiromašnijih.
Večernji list

Post je objavljen 01.12.2006. u 18:04 sati.