Konzumiranje čaja proširilo se Kinom u sve slojeve društva.
Čaj je bio poznat i omiljen ne samo zbog svojih osvježavajućih već i ljekovitih svojstava.
U 7.st., za vrijeme vladavine dinastije Tang, čaj dobiva status kineskog nacionalnog pića, zvanog ch'a.
Topli je napitak uskoro postao popularan i van granica Kine.

Japanski "Tea garden"
U Japan je čaj donio budistički svećenik Yesei, koji je uočio značaj tog napitka na religioznu meditaciju. Zahvaljujući tome, u Japanu je Yesei poznat kao „otac čaja“, a čaj se ondje uvijek povezuje sa zen – budizmom. Štoviše, ondje način pijenja čaja ubrzo postaje i svojevrstan vid umjetnosti.
Tako nastaje ceremonija japanskog čaja “Cha-no-yu“ ili „topla voda za čaj“

Japanske šalice za čaj
-„Ceremonija čaja zahtijeva godine vježbe i prakse da bi prerasla u umjetnost…ipak cijela umjetnost, u svakom svom detalju, označava, ne više doli priprave i serviranje šalice čaja. No bitno je da to bude izvedeno na savršen, najuljudniji, najotmjeniji i očaravajući način.“
(Lafadio Hearn, irsko-grčki novinar)
Ceremonija čaja
Post je objavljen 01.12.2006. u 08:35 sati.