[tjedniQ]
Od četvrtQa do četvrtQa,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[tjedniQ]
Od četvrtQa do četvrtQa

U još jednoj verziji poslovice kaqo "čovjeq snuje, a Bog određuje", ni ovaj se nastavaq neće pojaviti u petaq već dan ranije jerbo sutra odoh ja na put, drviti u Puli o blogovima. Što ja doista znam o blogovima, dobro je pitanje, ali plaćen put i smještaj su plaćeni put i smještaj te idem. Možda usput pokradem malo teorije Geerta Lovinka na koju sam jutros naletio. Možda i ne.

» liQ i djelo « Daqlem, prošli put smo stali taman pred CRŠ i dobro da jesmo jer CRŠ zaslužuje post samo o sebi. Ove se godine taj festival prebacio u ZKM i bio je znatno bolje organiziran nego lani, ako ni zbog čega onda zbog činjenice da su ga radila bar dva čovjeka, a ne samo jedan. Taqo da je ove godine (kad se, paradoksalno, čuje više gunđanja nego lani - bit će da je riječ o aqumuliranom gunđanju), programska satnica teqla kako treba, a i dobar je dio tequćih festivalskih troškova poqriven naplatom štandova od mene i drugih prljavih profitera. Jest da nisu svi stali na Bunkqerovo "predavanje", ali, znate, to se događa i na većim qonvencijama. Daqle, kvalitativni je pomaq bio očit, premda ja to možda mislim iz prljavo-profiterske perspeqtive ... Organizaciju, sada se pregovara, iduće godine preuzimaju neki profesionalni organizatori i Tico se kune da više neće ništa sam raditi i ... vidjet ćemo!

S onog drugog, autorskog aspekta, najviše me razveselila pojava Mister Mačak Magazina broj 2! Izdanje je to rijetqo, ali dobro, te se sastoji od rada Boba (MM himself), Biuka (Brabonjci) i mene (Sergej), a ima posve dobar filing stripa za sve i svakoga te se posve jeftino može nabaviti u vašim omiljenim striparnicama, premda ekskluzivna distribucijska prava drži prije svega striparnica Libellus. Uz ostala brojna i lijepa izdanja na kojima sam nešto radio (Ken Parker, susret Martina Mysterea i Nathana Nevera, dva Spiroua ...), posebno me vesele najnoviji Zekan u izdanju More Comicsa i dva Kvadrata objavljena simultano. Tekst u Kvadratu broj 17, posvećen petnaestoj obljetnici izlaženja istog, posebno je čudan i stoga posebno dobar. Vjeko je rasprodao sve Kvadrate koje je bio donio za CRŠ, ali ima ih u striparnicama i vrijede tih 40 kuna za sto strana kunstdrucka (intervjui su s Borom Pavlovićem koji crta za Francuze i Goranom Sudžukom koji radije ne bi crtao za Francuze).

Na festivalu je bilo još i drugih anegdota kojih se ovog časa neću prisjećati (ostavit ću ih za tmurne dane), te ću samo spomenuti kako sam svojom uobičajenom grubom nametljivošću uspio uvrijediti B. D. do te mjere da me više ne poznaje te da mi ne da da mu objavim strip u Q-u, što je šteta jer je bio u moju slavu. Ah, valjda ćete ga čitati onda u Endemu ...

Q, rekao sam? Q, čudite se, zar to postoji? Postoji, postoji, evo sam nekidan počeo rad na maleroznom, baksuznom i pegulastom trinaestom broju (Rico, ništa ne brini! Flik, ni ti!) pa će valjda biti to (i možda još nešto) ove godine. Q je patio jer sam ja pohlepno prihvaćao razne poslove za novce pa sam se zaqleo kako više neću tako i smjesta u zadnja dva prihvatio još dva posla, a možda i treći, bolesno megalomanski. Oh, it's such fun to be me! Detalji, kad budem smio ...

Udžbeniq za povijest je, hvala na pitanju, završen. Ima svega 14 pasica jer se smatra kako djeci treba to manje ilustracija što su starija, e ne bi li se pretvorila u što je dosadnije moguće odrasle, ali vidjet ćete ih u tom Q-u što ga radimo. Bob je ispomogao s roqovima crtajući olovke za 5 komada, a Tonči je sve pofarbao svjetlosnom brzinom i uobičajenom kvalitetom (iako to u crno-bijelom Q-u nećete vidjeti). Jutros sam napisao geg za petog ovogodišnjeg "Juniora i Gea" (crta Niko Barun), a morat ću danas i jednu "Pčelicu", čim ovo završim.

A evo, završavam, barem ovaj uvodni dio. Mogao bih vam pričati o planovima ili budućim obvezama, ali odgodimo to za kad se stvarno ostvare, a sad prijeđimo na ostale nam drage rubričice.

» linQovlje « Prvo, vaša obvezna leqtira: ja! Na Blogoreji je jedna pjesma (!), a sutra očekujem novi nastavak Martine Mjesec.

Na bjelosvjetsqom webu, pak, svašta. Od tužnih vijesti javljamo da su nas napustili Dave Cockrum , momak koji je bio dosta bitan u povijesti X-Mena, i Luciano Bottaro, talijanski karikaturalni klasik ... Od boljih vijesti je tu novi blog Eddija Campbella, s tim da se pitam znači li to kako se umorio od crtanja svojih dnevniqa? ... Također, zasebni tablo Scotta Pilgrima, stripa za sve koji su mladi u srcu, izvještaj s puta Stanka Sakajka po Evropama (ali ne i kod nas), karta planeta Mongo iz Flasha Gordona i kratak tekst o odnosu crtača i njegovog urednika u svijetu mange.

Nisam stavio linq kojeg ste mislili da sam trebao? Pa, pošaljite ga, tetqu mu!

» leQtira « Hoću li ovdje prikazivati samo stranjske stripove z akoje ne znate hoćete li ih iqada vidjeti ili će se naći i poqoji strip iz domaćih proizvodnji? Naravno da će se naći, ali samo oni koje mi naqladnici poqlone. Dosta besplatne reqlame, ako ta reqlama nije za mene! Khm ...

A prije šest mjeseci mi je Zoran Smiljanič (koji misli kako izgleda kao Treat Williams, dok ja mislim kako izgleda kao Corey Feldman) poklonio prvi album "Meksikajnarja", stripa o Slovencima koji su se pošli u Meksiko boriti za cara Maksimilijana. Oklijevao sam sa čitanjem iz (pokazalo se: bezrazložnog) straha da mi se strip neće svidjeti, ali sam ga onda na brzinu progutao doznavši kako Zoran dolazi na CRŠ i - oduševio se!



Crtački, Zoran je šrafiranje zamijenio kolorom i efekt je dvojak: s jedne strane je dobio na atmosferi, no s druge su neke crtačke nesavršenosti (najviše nesklad u proporcijama figure ili figure u prostoru) jače došle do izražaja. Sve to je, međutim, manje važno kad se stavi bok uz bok sa savršenstvom vizualnog pripovjedanja, ekspresijama emocija ili ambicijom cijelog projekta. Uz to, Zoran i Marijan (Pušavec, ko-scenarist) uspjeli su predočiti mentalitet vremena ne na holivudski već na uvjerljivo dokumentaran način pa su likovi, prvenstveno Maksimilijana i Šarlote dani višeslojno i krajnje zanimljivo, zapaljivo, navlačivo.

Album pred qojim se skida qapu. I ne qenjajte da ne znate slovenski - nabavite ga.

» marQeting « Pred CRŠ mi je u ruqe pala određena količina albuma Andrije Maurovića. Nešto se, dobar dio, prodalo na festivalu, ali još uvijek imam 7 komada dvostrukog albuma "Zlatarovo zlato/Ognjem i mačem" i jednu jedinu "Vjerenicu mača". Cijene su i do 30% niže no u dućanima: prvi ide za 100 kn, drugi za 50, 15 kn poštarine za narudžbe izvan ZG, plaćanje unaprijed, rezervacije na mcn (at) hi.htnet.hr.

Do petqa!

(mcn)



Post je objavljen 30.11.2006. u 22:34 sati.