Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Naravaoucenje

Dosao sam u sluzbu i ukljucio racunar! Istovremeno otvorio mi se burzovni clanak o trejdanju kave i mail s pricom o kavi koja s alegorijskim naputkom kako treba uzivati u zivotu!



1. Burzovno izvijesce je bio suhoparni prikaz povjesti uzgoja kave s osnovnim podacima o njenom porijeklu iz Etiopije i dvije najzastupljenije vrste (Arabika i Robusta), njenog dolaska u Evropu s venecijanskim trgovcima 1615. godine, pocetka useljavanja u Juznu Ameriku (Martinik) 1726. godine, ustanovljavanja kontroliranog trgovanja po New York Board of Trade 1882. godine, glavnim svjetskim proizvodjacima (Brazil, Vijetnam, Indonezija, Kolumbija,, Meksiko, Indija …), a o cemu se moze informirati i na drugim mjestima!

............

2. A sada tekst maila:

"Skupina bivših studenata, sada uspješnih poslovnih ljudi, okupila se da bi posjetila bivšeg profesora. Razgovor se ubrzo pretvorio u žalopojke o stresu na poslu i u zivotu.

............

Profesor je ponudio gostima kavu i nakratko otišao u kuhinju. Vratio se sa vrčem punim kave i sa puno različitih šalica na poslužavniku - porculanskih, staklenih, plastičnih, kristalnih; neke od njih su izgledale vrlo jednostavno, neke su bile jako skupe, a neke su bile profinjenog izgleda. Profesor je bivše studente ponudio kavom.

............

Kada su svi studenti uzeli šalice sa kavom u ruke, profesor je rekao: Ako ste primijetili, sve skupe šalice i šalice vrlo lijepog izgleda su uzete, a na poslužavniku su ostale one jednostavne i jeftine. Iako je normalno da želite samo najbolje za sebe, upravo TO jest izvor vaših problema i stresa.
............

Budite sigurni da sama šalica ne daje kavi posebnu kvalitetu. U većini se slučajeva radi samo o vrlo skupim šalicama koje ponekad sakrivaju ono što pijemo. Ono što ste svi vi željeli bila je kava, a ne šalica, no svjesno ste krenuli za najboljim šalicama i tako se počeli međusobno uspoređivati.

............

Sada obratite pažnju na sljedeće: Život je kava... a poslovi, automobili, stvari, novac i položaj u društvu su šalice. One su samo oruđa koja drže, sadržavaju i čine život, a vrsta šalice niti određuje niti mijenja kvalitetu našeg života.

............

Ponekad, ako se usredotočimo samo na šalicu, propuštamo uživati u kavi kojom nas je život podario.
............

Uživajte u kavi!"



Post je objavljen 30.11.2006. u 22:22 sati.