Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Nikad nisam susreo Osha

Negdje u drugom razredu srednje gledao sam na TVSA dokumentarac o duhovnom učitelju Oshu Rajneeshu. Autor je, bilo je to očito, želio biti 'objektivan' i 'kritičan', a na momente je bila očita namjera da se taj velikan difamira. Svaka objeda je, međutim, podizala Osha i njegovo učenje u mojim očima.

Uto je izašla i 'Vrhovna alkemija' u prijevodu na srpski. Odlučio sam ga upoznati, te se zaputiti u Poonu u Indiji čim maturiram. Nažalost, Osho je umro prije nego što sam završio srednju. Njegove riječi, međutim, i dalje odjekuju u mojoj svijesti.

'Da bi sa čovjekom bilo sve u redu, on mora samo malo više biti životinja.'

'Poslušajte ovu tantru: Šiva reče svojoj ženi Šakti - dok te grle, dok te ljube, o slatka princezo, uđi u ljubav kao u vječni život'

'Svjesnost je miris kojim obožavamo božansko, stanje uma "ja sam to" je ponuda bogu.'

'Svjesnost je osnova svih meditativnih tehnika.'

'Moj ideal je "Zorba Buda". Prvo postatanite strastveni kao Grk Zorba; onda mirni kao Buda. Zorba uvijek može postati Buda, a Buda ne može postati Zorba. Ako ne osjetite strast, onda ne znate što smiriti.'

'Princip svemira je Zakon Milosti. Svatko ultimativno dobija ono što traži od Boga.'

...
Za mene je Osho velik poput drevnih duhovnih punk revolucionara - Mansura, Mumona i ekipe. U dobu u kojem se svi trude smisliti što kompliciranija učenja rekao je da su svi sustavi neprijatelji prosvijetljenja.
...
'Tijelo i um su jedno, tijeloum. Tko vam kaže drugo, ne želi vam dobro.'

'Izgovaranje najsvečanijih mantri i molitvi zatupljuje um ako ga ne prati svjesnost kretanja energije i svijesti.'

'To sam ja - Aham Bramasmi, Tat vam asi. Takva je formula prosvjetljenja.'

Čuo sam da Osho ima žive učenike u Zagrebu, ali nisam ih posjetio, u strahu od razočaranja. Za mene je on živ kao da je sad pored mene.

Sat, Chit, Ananda
Mir, Ljubav i Svjetlost

Post je objavljen 28.11.2006. u 00:47 sati.