Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/star11

Marketing

Zašto smo tako okrutni?

Na jednom beogradskom portalu za zaštitu životinja naišla sam na jedan članak, pa se pitam. Koji je to vrag ušao u ljude? Odakle sva ta okrutnost pojedinaca?

Uglavnom, kopirati ću članak, ali ne i slike jer nisu nimalo lijepe no


U Beogradu podignuta prva optužnica za nasilje nad životinjama

Iživljavanje nad psom

Peto opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv građana koji su 18. septembra u Leštanima svirepo ubili psa lutalicu. Slobodan Plećaš (34) iz Gospića i Zvonimir Miljević, taksista „Beotaksija” iz Leštana, suočiće se sa optužbom da su počinili krivično delo za koje im preti zatvor do šest meseci.

Ubijeni pas bio je mužjak, „mešanac” crne boje, srednje veličine. Nije imao ni vlasnika, ni ime. Koliko je poznato, nikoga nije povredio. Obdukcijom je utvrđeno da su uzrok njegove smrti ubodne rane na glavi i teške povrede grudnog koša i vrata, koje su veterinari detaljno opisali u svom nalazu. Oni zaključuju da je smrt ovog psa bila nasilna, kao posledica povreda koje su mu nanele osobe čija je namera bila da ga na brutalan način ubiju.

ubijeni pas leštaneIstraga je utvrdila da su Plećaš i Miljević nesrećnog psa prvo više puta oštrim predmetom uboli u glavu. Zatim su ga udarali motkom, da bi ga već teško povređenog vezali antenskim kablom za kuku na zadnjem delu „juga” i vukli ga putem 300 metara.
Jedan stanovnik naselja Leštani slučajno je video automobil kako kroz naselje vuče psa, koji je za sobom ostavljao krvav trag. On je seo u svoja kola i krenuo za njima. Oba vozila zaustavila su se kod deponije.

– Bio sam zgrožen prizorom. Počeo sam da vičem na njih, pitajući ih da li su normalni. Jedan od njih mi je rekao: „Znaš li ti šta je on meni uradio u dvorištu?”. Pretili su mi da će me polomiti – rekao je ovaj čovek pred istražnim sudijom.

Nasilnici su tada otišli, ostavljajući jedva živog psa da nepomično leži pored čoveka koji nije znao kako da mu pomogne. On je podigao psa sa zemlje i stavio ga u svoja kola, u nameri da ga odveze veterinaru. Usput je telefonom pozvao policiju. I pored truda ovog čoveka da mu spase život, životinja je uginula na veterinarskom stolu u teškim mukama.
Na saslušanju pred istražnim sudijom, Plećaš i Miljević nisu priznali krivično delo za koje se terete. Izjavili su da su na putu videli psa kako leži, pa su odlučili da ga kolima prebace do deponije da ne ostane na putu.

„Ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju, kazniće se novčano ili kaznom zatvora do šest meseci”, piše u članu 269. Krivičnog zakonika Srbije, koji je na snazi od početka ove godine. Reč je o novom krivičnom delu u našem zakonodavstvu, jer ubijanje i zlostavljanje životinja u Srbiji do ove godine nije bilo zabranjeno.

Pre dva meseca u Zrenjaninu je podignuta optužnica protiv čoveka koji je ubio mačku, tako što je životinju vezao za plinsku cev i ostavio je tako dok nije uginula.
Predstavnici društava za zaštitu životinja upozoravaju da je nasilje nad životinjama oblik antisocijalnog ponašanja, koje vodi ka nasilju nad ljudima. Oni smatraju da je zaprećena kazna od šest meseci zatvora za to krivično delo nedovoljna i da bi morala da bude znatno oštrija, kao u zemljama Zapada, gde se mučenje i ubijanje životinja rigorozno kažnjava. U Americi su zabeleženi slučajevi izricanja višegodišnjih zatvorskih ili basnoslovnih novčanih kazni za one koji ubiju životinju. Jedan čovek platio je 45.000 dolara kada je njegov pas zaklao komšijsku mačku, dok je njegov sunarodnik robijao četiri godine jer je ubio svog psa. U Hrvatskoj je zbog premlaćivanja na smrt jedne keruše na pet meseci zatvora osuđen njen vlasnik.

Iživljavanje nad psima i mačkama u Srbiji nije retka pojava. Životinje polomljenih nogu, bez oka ili repa mogu se često sresti na ulici. U društvu za zaštitu životinja „Help animals” kažu da su tužilaštvu i sudu potrebni dokazi da bi pokrenuli krivični postupak protiv onih koji muče životinje. A to su, kao i u slučajevima nasilja nad ljudima, materijalni tragovi, nalazi sudske medicine, izjave svedoka i očevidaca.


Save the animals!!!

Post je objavljen 26.11.2006. u 21:57 sati.