Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladizupeig

Marketing

o Taizéu

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Taizé je malo selo u Francuskoj gdje od 1940. živi ekumenska zajednica kojoj danas pripada više od tisuću braće, katolika i protestanata različitog podrijetla, iz više od 25 zemalja. Kada je osnivao zajednicu, brat Roger ju je zamislio kao "prispodobu zajedništva", kao mjesto ne kojem bi se otvorili putovi povjerenja i pomirenja među kršćanima i u čitavoj ljudskoj obitelji. Svaki se brat doživotno zavjetuje na celibat te zajednički život u skromnosti. Zajednica ne prima nikakve darove, uzdržava se vlastitim radom. U Aziji,Africi i Južnoj Americi braća svoj život dijele sa najsiromašnijima.
Tijekom većeg dijela godine, mladi iz svih dijelova svijeta dolaze na tjedne susrete u Taizé. Svatko je pozvan krenuti u potragu za smislom svog života i pripremiti se za preuzimanje odgovornosti nakon povratka kući. "Hodočašće povjerenja na zemlji", koje zajednica braće potiče već 30-ak godina, nije organizirani pokret. Ono jednostvano želi ohrabriti i pratiti mlade koji nastoje graditi povjerenje i mir u vlastitom domu, u svome gradu, zemlji, školi, na fakultetu, rdnom mjestu i u župama.
Brat Roger je umro 16. kolovoza 2005. u dobi od 90 godina. Ubijen je tijekom večernje molitve u Taizeu. Od tada brat Alois, koji je već godinama određen za njegova nasljednika, preuzeo službu priora Zajednice.

Post je objavljen 26.11.2006. u 14:56 sati.