Na početku maslinarske manifestacije posjetiteljima se ipak najzanimljivijim pokazao štand pršutara i gastro kutak ekipe Gastronomada. Za dobrodošlicu se grupa vrsnih kuhara prezentirala tradicionalnim jelom nekadašnje Poljičke republike - soparnikom
Gastro kutak je za otvorenje ponudio dalmatinski specijalitet
VODNJAN -Istra kao regija najboljeg maslinovog ulja, a Vodnjan i njegova okolica kao nositelj i motor takve proizvodnje – tim je riječima jučer istarski župan Ivan Jakovčić otvorio drugo izdanje Dana mladog maslinovog ulja na vodnjanskom Narodnom trgu. Istaknuo je da si Istra ne može priuštiti proizvoditi nešto prosječno jer ima uvjete za vrhunsko, kao i da bi ova manifestacija trebala postati međunarodnog karaktera.
Brojnim se uzvanicima, među kojima su bili predstavnici županijske i vodnjanske vlasti, neki istarski čelnici i lokalni vijećnici, uz gradonačelnika Klaudija Vitasovića, Lorenza Delzotta i predsjednika organizacijskog odbora Sandija Chiavalona iz vodnjanskog Agroturista obratio i stručni savjetnik ove udruge Franko Raguž. Rekao je da je ovogodišnja berba u maslinicima južne Istre jedna od najboljih u zadnjih desetak godina. To pokazuje i dvostruko veći broj maslinara u odnosu na ovu godinu koji su ušli u svjetske vodiče ekstradjevičanskih ulja. Otvorenje su uveličali i zbor ovdašnje Zajednice Talijana te klapa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
U kvalitetu ovogodišnjih ulja mogli su se uvjeriti brojni znatiželjnici i ljubitelji dobre hrane i vina. Pod velikim se šatorom na trgu okupilo više izlagača nego prošle godine, a tijekom tri dana predstavit će se i proizvođači vina, pršuta te istarske lavande. Svoje su štandove otvorili, uz domaćine, Grad Buje, Vina Trapan, Kalavojna Vina, Agrolaguna, Agroprodukt, Brist, Agrofarmacija, Svijet biljaka, Euroherc, Agrooprtalj, Vina Bibich iz Skradina, Franco Basiaco, Vinistra, Vetropack Straža, Udruga proizvođača istarskog pršuta iz Pazina, Uje iz Splita te Labinprogres, dok je na otvorenom izložena poljoprivredna mehanizacija. Na samom se početku manifestacije posjetiteljima ipak najzanimljivijim pokazao štand pršutara i gastro kutak ekipe Gastronomada. Za dobrodošlicu se grupa vrsnih kuhara prezentirala tradicionalnim jelom nekadašnje Poljičke republike soparnikom, koji se više stotina godina jede s maslinovim uljem, te crnim plavcem, koji se naveliko točio iz starinske mišine. Majstor kuhinje Robert Ripli za vikend je najavio bogat gastro show, kada će se pripremati mnogi specijaliteti s područja cijele Hrvatske koji se dobro »slažu« s mladim maslinovim uljem.(B. BAN)
Post je objavljen 25.11.2006. u 11:04 sati.