Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cuzamen

Marketing

voda

Uh…Budući da profesori štrajkaju već tri dana,mislila sam da bih i ja mogla štrajkati i ne napisat blog.Al evo,ispričat ću vam nešto ukratko o vodi.Zabrinuo me natpis u novinama,koji je bio prije nekoliko tjedana,da je nova prijetnja za čovječanstvo nedostatak vode.Točnije rečeno.za 25 godina manjkat će vode.
Nafta će sve manje biti uzrok ratnih sukoba.U 21. stoljeću sve će se više ratova voditi za preostale nezagađene izvore vode.Iako je nama voda lako dostupna,trenutno je baš ta voda najvrijednija stvar na svijetu.Dosad se ratovalo zbog zlata,teritorija,pristupa nekom važnom plovnom kanalu ili zbog nafte…No prema izračunima brojnih stručnjaka u idućih dvadeset-trideset godina uzrok većine ratova bit će želja za osvajanjem i gospodarenjem rezervama pitke vode.Od ukupne količine vode na Zemlji samo je 2,5 posto slatke vode,a dvije su trećine zarobljene u polarnom ledu.To pak znači da manje od jedan posto otpada na vodu koja nam je dostupna za piće.
Bez vode petina Zemljana
Zbog globalnog zagrijavanja,ali i brza rasta broja stanovnika na planetu te ubrzana zagađivanja vode,drastično će se smanjiti zalihe pitke vode,koja već sada ozbiljno nedostaje.
Podaci predstavljeni na 9. svjetskom forumu o vodi pokazuju da trenutačno 20 posto stanovništva ne raspolaže svakodnevno ni minimalnim količinama zdrave pitke vode,a da više od 40 posto Zemljana živi bez komunalne infrastrukture.Svakoga dana od posljedica nedostatka vode ili bolesti koje je prouzročilo pijenje nezdrave vode na svijetu umru oko četiri tisuće ljudi.
Voda kao oružje
Što se tiče Hrvatske,riječ je o pokušaju pobunjenih Srba da sruše peručku branu.Naime,da je napad na branu uspio,voda koja bi se iz Peručkog jezera izlila u kanjon Cetine izazvala bi katastrofu velikih razmjera.
Samo u 2006.godini zabilježena su čak četiri oružana sukoba u kojima je voda imala važnu ulogu.Primjerice,za izraelsko-libanonskog rata namjerno je teško oštećena cjelokupna infrastruktura za opskrbu Libanona pitkom vodom.Afrika će u idućih 25 godina biti glavnim i najvećim svjetskim žarištem,a najeksplozivnija će situacija biti u bazenima četiriju velikih rijeka koje protječu kroz nekoliko država.Riječ je ponajprije o bazenu Nila,Nigera,Zambezija i Volge.No u bliskoj budućnosti sukoba zbog vode moglo bi biti i u Aziji,a glavni sudionici sukoba mogle bi biti dvije najveće azijske zemlje-Kina i Indija.Voda bi mogla biti i značajan čimbenik u ratu protiv terorizma jer kao cilj ili sredstvo terorističkih napada voda je visoko na popisu brojnih terorističkih organizacija.
( Deeeeem, jesam vam rekla da će doći Mustafa i napast Hrvatsku i otet nam vodu.Ako se moje proročanstvo ostvari,svi ćemo da budemo Mustafini taoci.Baš me zvao Mustafa neki dan i dogovorili smo se da nas teroristi napadnu,ali Dubrava je pošteđena,tako da će svi koji žele piti pitku vodu morat plaćat naše 'usluge'. Tiboreeee,jesi čuo????Tvoja Pripizdina lijeva je među prvima na popisu.)
Naša je zemlja bogata vodom te bi mogla biti zanimljiva u svjetlu te činjenice.Jer voda će biti najvrijednija roba na svijetu.Ratnim sukobima zbog vode,vjerojatno,nećemo biti izloženi, (sigurna sam da novine lažu!) no zasigurno možemo očekivati političke pritiske,pa i gospodarske.A ponajprije moramo shvatiti da je voda bogatstvo od kojega možemo živjeti.

U najbližoj budućnosti najžešći sukobi mogli bi biti između (ili već traju):
*Etiopija-Egipat (zbog Nila.Etiopija želi intenzivno crpiti vodu iz Plavog Nila,što bi moglo rezultirati time da Egipat,koji leži nizvodno,ostane bez velikog dijela vode.)
*Angola-Namibija (Ne prestaju napetosti između Bocvane,Angole i Namibije zbog vodom bogate delte Okavanga.)
*Izrael-Jordan-Palestina (Izrael kontrolira eksploataciju vode iz rijeke Jordan o kojoj ovisi opskrba vodom Jordana,Izraela i Palestinaca.Izrael ograničava opskrbu vode Palestincima.)
*Turska-Sirija (izgradnja sustava brana na rijeci Eufratu)
*Bangladeš-Indija (Izlijevanje rijeke Gangesa prouzročena otapanjem ledenjaka na Himalaji ozbiljno ugrožava Bangladeš iz kojeg zbog poplava stanovništvo želi emigrirati u Indiju.)
*Kina-Indija (vode rijeke Brahmaputre)
Pozdrav do slijedećeg petka!


Post je objavljen 24.11.2006. u 20:42 sati.