Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Započela kampanja cijepljenja protiv gripe

Kao i svake godine do sada, unazad nekoliko godina, u cijeloj Republici Hrvatskoj, pa tako i na području Virovitičko podravske županije u isto vrijeme započinje kampanja cijepljenja protiv gripe. Ovogodišnja kampanja započela je 20. studenoga (ponedjeljak). Osnovni je nositelj navedene akcije Zavod za javno zdravstvo Virovitičko podravske županije u suradnji sa izabranim liječnicima opće/obiteljske medicine. Kada govorimo o gripi, značajno je spomenuti nekoliko uvodnih činjenica; predstoji nam vrijeme zaštite od gripe, a ne vrijeme pojave gripe kao oboljenja. Zbog čega je potrebna takva napomena? Postoji nekoliko zabluda koje treba razjasniti kako bi obuhvat cijepljenih osoba bio što veći, a kampanja uspješna.

Gripa je akutna bolest uzrokovana jedino virusom gripe, a ne nekim drugim virusima koji uzrokuju gripi slične bolesti, a koje zajedničkim imenom nazivamo virozama. Protiv navedenih viroza cijepljenje protiv gripe ne štiti, tako da te dvije stvari treba jasno razlikovati iz više razloga. Prvo, svatko tko je bar jednom u životu prebolio gripu, zna da bolest počinje naglo i razvija se u cijelosti u relativno kratkom vremenu. Prvo se javljaju opći simptomi poput visoke tjelesne temperature, bolova u mišićima i kostima, glavobolje, gubitka apetita i sl., a tek naknadno razvijaju se lokalni simptomi poput hunjavice, grlobolje, kašlja, peckanja u očima. Za razliku od opisane kliničke slike gripe, viroze su blaža oboljenja koja se razvijaju postupnije, prvo s lokalnim simptomima i često bez povišene tjelesne temperature. Vrijeme pojavljivanja viroza nije striktno određeno, pa se tako pojavljuju tijekom čitave godine s povećanjem broja oboljelih u kasnu jesen i pred zimu, dakle u ovo doba. Gripa se, pak pojavljuje najranije krajem siječnja, s najvećim brojem oboljelih u veljači i ožujku svake godine. Zato je bitno naglasiti da je započela sezona cijepljenja, dakle zaštite protiv gripe tijekom ovog i slijedećeg mjeseca. Nakon cijepljenja potrebno je dva do tri tjedna da se zaštita u cijepljene osobe razvije što je „na vrijeme“ s obzirom na to kada se prvi slučajevi oboljenja kod nas pojavljuju.
Cjepivo protiv gripe sastavljeno je od „mješavine“ virusa gripe A i B s obzirom na podvrste virusa koje cirkuliraju u prirodi. S obzirom da je virus gripe A vrlo nestabilan i promjenjiv u svom sastavu, tako se i sastav cjepiva za svaku sezonu donekle mijenja i prilagođava. Cijepljenje se vrši injekcijom u nadlakticu, u pravilu jednom dozom cjepiva. Smatra se da se na takav način postiže dovoljna osobna zaštita u većine cijepljenih osoba. Uz cijepljenje protiv gripe veže se i pojam tzv. „kolektivne imunosti“ kada su i neke ne procijepljene osobe zaštićene ukoliko su osobe iz njihove bliže okoline cijepljene. Naime, na taj način stvara se indirektna zaštita zbog nemogućnosti cirkuliranja virusa u prirodi.
Unatrag nekoliko godina Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko podravske županije u suradnji s izabranim liječnicima opće/obiteljske medicine postiže visok postotak procijepljenosti od oko 15% ukupne populacije (postotak na nivou RH je oko 13%). Od toga, daleko najveći broj doza cjepiva podijeli se onima kojima je to i najpotrebnije zbog zaštite od gripe, a za koje je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurao besplatno cijepljenje. To su osobe starije životne dobi preko 65 godina života, te osobe koje od ranije boluju od nekih kroničnih nezaraznih bolesti (šećerna bolest, povišen krvni tlak, bolesti pluća i sl.).
I ostale osobe koje to žele mogu se cijepiti, ali za njih cijepljenje nije besplatno, već ove godine moraju izdvojiti 60,00 kn za jednu dozu. Napominjem kako je cijepljenje protiv gripe prvenstveno (ne i isključivo!) namijenjeno onim grupama stanovnika za koje bi gripa mogla biti vrlo ozbiljno oboljenje sa razvijenim akutnim komplikacijama (upala pluća!) ili čak i smrtnim ishodom.
Ravnatelj Zavoda
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog
Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije

Post je objavljen 23.11.2006. u 21:43 sati.