Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maotze

Marketing

Proračunati proračun

Jučer je u Hrvatskom Saboru bilo vruće. Na samom početku digla se bura oko slučaja Glavaš u režiji njegovih regionalaca i HSP-a. Predsjednik Sabora, Šeks, najavio je glasanje u vezi Glavaševa imuniteta za 15 sati što je izazvalo val negodovanja. Nakon stanke koju su zatražili svi klubovi zastupnika ipak se pristupilo glasanju ali i optužbama na račun HDZ-a. Opravdano su ih prozivali za promjenu stajališta i obmanu zastupnika. Najglasniji su bili Đapić i Kovačević jer je prvobitni stav Kluba zastupnika HDZ-a bio sukladan razmišljanjima Kluba zastupnika HSP-a. Iznenadnom promjenom stava onemogućili su HSP-ovcima i ostalim protivnicima Glavaševa pritvora da iznesu svoj stav - PROTIV pritvora u službenoj formi tako da se o tome nije moglo raspravljati. Vladajuća većina se poslušno izjasnila za ukidanje imuniteta i produljenje pritvora. Doktor Ivo je opet uspio održati stranačku stegu i nametnuti svoju volju. Ostaje samo da vidimo slijedeći potez Branimira Glavaša. Koga će sve povući sa sobom i kakve će sve kosture osloboditi iz HDZ-ovog ormara?

Sve je u definicijama

Nakon glasovanja i skidanja imuniteta na red je došla rasprava o državnom proračunu koji je ove godine težak 117 milijardi kuna. Saborska procedura daje pravo Klubovima zastupnika da raspravljaju 15 minuta a svakom zastupniku 10 minuta za pojedinačnu raspravu. Obzirom da Hrvatski sabor broji 152 zastupnika nije teško izračunati zbog čeka je prethodnih godina parlament o poračunu raspravljao dva ili tri maratonska dana (do 2 ujutro npr.). Jučer se dogodilo malo iznenađenje. Prvo se za raspravu prijavilo 60-ak zastupnika od kojih su redne brojeve od 15-35 dobili zastupnici HDZ-a. Šeks je odlučio da će rasprava u srijedu trajati do 22 sata a da će se (ukoliko bude potrebe) nastaviti slijedeći dan prema redu prijavljenih za raspravu. U 19 sati prijenos se preselio s HRT2 na HRT+ i ustupio mjesto Ligi prvaka. Dobar dio zastupnika prijavljeni nakon 40. mjesta otišlo je kućama a tada na scenu stupa lukavi Vlado Šeks. Zastupnici HDZ-a, svi do jednog, povlače svoje prijave za raspravu i odjednom guraju poredak za 20 mjesta unaprijed. Svi oni koji su trebali doći na red tjekom današnjeg dana, a otišli su već svojim kućama, sigurno su se neugodno iznenadili kada su jutros došli na svoja mjesta. Taktički mudar, iako malo proziran, potez HDZ-a onemogućio je barem 20 oporbenih zastupnika da raspravljaju o proračunu i iznesu svoje stavove. Oni koji su (pre)ostali upustili su se u žučne rasprave, najčešće na relaciji SDP-HDZ. Pljuštale su optužbe tipa -"... kad ste vi u SDP-u 2001. donosili proračun..."; "HDZ je proračunom gurnuo zemlju u porast duga...". I tako u nedogled. Linić Šukeru, Arlović Milinoviću... i tako dalje iz šupljeg u prazno. Glasanje o proračunu će uslijediti u petak, 1.12. i trajati će relativno dugo, osvisno o broju amandmana. Prošle godine nije prihvaćen niti jedan amandman na proračun tako da vam predlažem da provjerite što nam se sprema ove godine i 1.12. ostanete uključeni na HRT2.

Samo da zaključim - jadni mi dok nam rasprava o temeljnom financijskom dokumentu ove zemlje izgleda kao prepucavanje o prošlim zaslugama i felerima. Osobno, baš me briga što je bilo 2001. a što 2003. Zanima me kako će nam biti iduće godine i hoće li proračun za 2008. povećati davanja za invalide, predvidjeti rast mirovina, omogućiti nove sadržaje za mlade, potaknuti zapošljavanje... i tako u nedogled. Ili ćemo potrošiti još jednu godinu pokušavajući doznati što bi bilo kad bi bilo .

MaoTze



P.S. Tko kaže da Šeks nije veći od Sabora?


Post je objavljen 23.11.2006. u 10:59 sati.