Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljenkol

Marketing

Susret prijatelja, Vukovaru u čast


Taj dan i dragi Bog je bio s nama podarivši lijep, sunčan, kasnojesenski dan. Subota, 18.11.2006. krenuli su u ranim satima, s istoka i juga drage nam domovine Hrvatske , prijatelji kako bi se ponovno našli sa prijateljima u Jastrebarskom. Krenuli su iz DVD Dalja i DVD Kaštel Gomilice. Te se subote u Vukovaru odavala počast heroju Gradu , njegovoj neizmjernoj žrtvi. No, kako to uvijek biva , nisu svi bili moguči nazočiti tome. Zato je ovaj susret naš prilog, naš način da ga obilježimo.
Duga su to prijateljstva, puno duža od datuma na poveljama što krase sva tri vatrogasna doma. Iznikla su ona iz borbi. Prije svega sa DVD Dalj iz domovinskog rata, iz poterebe da se pomogne u vremenu kada su iz Vukovarskog područja prognani te neki zbrinuti ovdje na Jaskanskom području. I iz prijeke potrebe za pomoći u obnovi rada DVDa nakon povratka u prazan i zapušten vatrogasni dom. Pomoć je stigla i iz Jaske i iz Kaštel Gomilice.A pomogli su poslije i drugi
Sa DVD Kaštel Gomilicom veže nas također dugogodišnje zajedničke bitke sa vatrenom stihijom . I ona još iz domovinskog rata . Kada je Dalmacija gorjela pod, u najmanju ruku , čudnim okolnostima.
Dakle, nešto prije podne stao je pred našim domom autobus „Panturista“ s prijateljima iz Dalja. Susret pun emocija, traže se poznata lica, upoznaju novi prijatelji. Nakon doručka kroz gradski muzej proveo ih je Mirko Škrabe, naš Čic Domačin u župnoj crkvi sv Nikole bio im je vlč. Stjepan Rožanković. A vatrogasci ne bi bili vatrogasci kada se i u ovakvim prilikama nebi sjetili i onih kojih više nema.među nama. Nažalost prije kratkog vremana napustio nas je zapovjednik DVDa Dalj. Laka mu hrvatska gruda. Nismo zaboravili otići i u Gović. Pokloniti se nevinim žrtvama kod spomenkriža, nijemog podsjetnika na još jednu u dugom, dugom nizu tragedija hrvatskog naroda. Komunističku odmazdu nakon 1945 godine.
Kako je naš kraj , kao i njihov (Erdut!) poznat po vinima, uslijedio je posjet gospodarstvu obitelji Kolarić u Hrastju. Srdačni domačini upoznali su ih kako živi i funkcionira takovo gospodarstvo. Uz odličam ručak kušana su i vrsna vina iz njihovog podruma. U međuvremenu stigli su i prijatelji iz K Gomilice te je uslijedio srdačan susret pred domom DVD Jaske. Slobodno poslijepodne mnogi su iskoristili za međusobno druženje i samostalno istraživanje Jaske.
Na večer je, u sali doma, priređen prikaz martinjskih običaja. Uz neizostavne Desinečke pajdaše te „vinskog biskupa“ Milana Ivančića i „fra“ Peru. Kako, na žalost, sve ima svoj početak i kraj tako i ovo druženje. No zato postoji želja za novim susretima. Pa, do viđenja, dragi nam prijatelji, doviđenja!!


Post je objavljen 23.11.2006. u 11:51 sati.