Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bijelavjestica

Marketing

Za ljubav je potrebno (najmanje) troje

'Zamisli da s nekim dugo hodaš, njegova pojava te i dalje izuzetno pali, ali ste istovremeno i jako znatiželjni. Ubroji u tu strast samo malo ljubomore koja u pravilu kod čovjeka podiže adrenalin i eto ti recepta za ogromno uzbuđenje koje se ne može postići ni kokainom, a kamoli nekim potentivnim sredstvom'
Što je tu čudno? Baš ništa. Netko voli malu, mnogi piju bijelu ili će napraviti tursku, a oni pomiješaju mlijeko i šlag. Kombinirana narudžba predstavlja samo jedan u nizu manje ili više neobičnih zahtjeva.

Dovoljno je prokopati po najdaljoj povijesti pa ćemo se prisjetiti i prepoznati slične situacije kao najobičniji deja vu. Kao što popodnevni umor proizlazi iz vremena kad smo još bili životinje i zavlačili se u hlad kako bismo malo odspavali, tako smo zadržali i instinkt beskompromisnog seksualnog poriva i omni partnerske slobode koja se razvila u razdoblju kad nam ništa nije bilo nametnuto, ni brak, ni zakoni, ni sustav; u vremenu kad smo tek počeli postajati ljudi.

S vremenom smo, kako bismo preživjeli, morali ući u žrvanj skupnih pravila, zamijenili smo motiku plugom, poslušno ispoštovali pravilo jačeg, a u trenutku najveće seksualne osviještenosti nepromišljeno zamijenili razuzdano doba stare antike persistentnim srednjovjekovnim kontekstom s ružno nametnutom bračnom strukturom.

Svingiranje pretpostavlja široki spektar seksualnih aktivnosti koje uključuju troje ili više ljudi. Te aktivnosti mogu podrazumijevati i voajerski pristup, tj. promatranje drugih u seksualnoj interferenciji; seks s vlastitim partnerom dok vas drugi promatraju; ljubljenje, milovanje ili oralni seks s trećom ili pak četvrtom osobom koji se još naziva soft swinging ili pak penetrativan seks s osobom koja ne uključuje samo vašeg partnera (full swap), što bi bila općeprihvatljiva definicija svingiranja.

Tipične svingerske aktivnosti uključuju supružnike ili na bilo koji drugi način povezane parove u koitusu sa sličnim parom ili samo jednom osobom. Naravno, uz obavezno korištenje kondoma kao neminovnog svingerskog accessoira.

Prema znanstvenim istraživanjima, fenomen svingiranja, ili barem ozbiljna diskusija o njemu i šira praksa, započinje šezdesetih godina prošlog stoljeća. Preokrenuvši ultrakonzervativan i homofobičan stav u korist općeg, ponajviše oslobađanja žena i njihovog statusa, populacija šezdesetih pozvala je na seksualnu revoluciju. Seksualno eksperimentiranje, a time i svingerska orijentacija, bili su isključivo sredstvo bunta i borbe za slobodu, usporedo s feminizmom i egzotičnim religijama, no postali su dio svakodnevnice i nešto sasvim uobičajeno unutar društvenih odnosa.

Postoji, međutim, priča da je iz praktičnih razloga sving poligamiju poticala elitna grupa pilota US Air Forcea iz perioda Drugog svjetskog rata. Svjesni da će svaki treći od njih izgubiti glavu, bili su mirniji ako 'ljubav' ostane unutar obitelji jedinice kojoj su pripadali. Mediji su otkrili ovu zajednicu 1957. godine i njene pripadnike nazvali svingerima, po swingu - plesu pedesetih godina.

Sve do 1960. godine sve su se više obraćali medijima gdje su se objavljivali svingerski oglasi, a kasnih šezdesetih počeli su otvarati klubove i konačno javno progovarati: 'Sving je uspješan isključivo kao avantura i začin već stabilnoj vezi. Prvi sving rezultira ili apsolutnim obnavljanjem ljubavi i obožavanja ili pak totalnim raspadom veze.'

A mi, iako smo generacija filma 'Devet i pol tjedana' koji je obilježio osamdesete, a devedesete su ponovno probudile neke nove 'Sirove strasti', nevoljko priznajemo da se takve stvari događaju oko nas. Gnušamo se pri samoj pomisli na izraz menage a trois, dok u isto vrijeme licemjerno upijamo razularene kadrove s ekrana i u tom trenutku odjednom razumijemo svaki oblik seksualnosti.

Možda nikad nećemo poželjeti okus velike kave s mlijekom i ekstra šlagom koju pije naš susjed, ali bismo barem trebali razumjeti one koji opravdanje svinga nalaze u činjenici da se u najmanju ruku radi o izbjegavanju preljuba i dozvoljenoj perverziji. Pa 'ko voli, nek' izvoli.


Post je objavljen 23.11.2006. u 10:50 sati.