Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Razgovor s predsjednikom Prekršajnog suda u Pitomači, koji je vozio pijan

Begović: Svojim pisanjem uništit ćete mi sudsku karijeru!
Autor:Marija Mikolić

Nemam komentara preko tiska. Sve informacije nalaze se u izvješćima na Visokom prekršajnom sudu i u Ministarstvu pravosuđa službeni je komentar suca Petra Begovića tijekom našega posljednjeg, drugog telefonskog razgovora s njim jučer prije podne oko 10.40 sati.
Samo sat prije razgovarali smo telefonski sa sucem, objasnivši mu da već dva dana pokušavamo doći do njegova komentara o nesreći u Starom Gradcu nedaleko od Virovitice. Oko 10.40 sati ponovno smo mu se javili kako bismo se dogovorili može li i doći na razgovor, ali dobili smo odgovor da će nas poštedjeti puta i putnih troškova jer nema što reći.
Vidim kako pišete o meni, s puno proizvoljnih i kontradiktornih činjenica, a da me ništa niste pitali. To nije profesionalno od vas. Tako me prozivati, cilj vam je uništiti mi karijeru i na dobru ste putu da uspijete. Svojim napisima u ova dva dana, a bez mog komentara, nanijeli ste mi nepopravljivu štetu rekao nam je sudac tijekom prvog razgovora, dodajući da ga snima.Zabranio je objaviti i druge dijelove razgovora koji smo vodili, a u kojima smo ga, između ostalog, podsjetili i da nas je u ponedjeljak navečer policija zamolila da pričekamo i udaljimo se s mjesta ispitivanja jer ometamo istragu.
Tada smo, nakon razgovora sa svjedocima koji su pomagali ozlijeđenom M. Aragoviću, suca Begovića također zatražili za kratak komentar, koji je i dao. Objasnili smo sucu i da smo ga tijekom utorka zvali više puta, ali je bio nedostupan. Nije bio u uredu, odnosno na telefonski broj Prekršajnog suda nitko se nije javljao, kao ni na kućni telefon, na koji smo zvali do zaključenja izdanja, kako bismo čuli komentar cijelog slučaja. Broj mobitela nitko nije imao.
Nisam se dužan opravdavati ni očitovati vama ni javnosti, nego svojim odgovornima, a to su Ministarstvo pravosuđa i Visoki prekršajni sud. Da se sad očitujem, dao bih vam materijala za nove priče, pa bi se o meni pisalo sutra, u petak, u subotu, pa biste pisali o mojoj obitelji..., a to nije u redu rekao je sudac Begović, na što smo ga upozorili kako ga o spornom slučaju ne proziva Večernjak nego svjedoci i ozlijeđeni M. Aragović, te da je kao predsjednik Prekršajnog suda ipak osoba od posebnog interesa javnosti.
Učinili ste to što ste učinili, neka o cijelom slučaju svoju riječ da istraga službenih tijela, a ne ovako preko novina zaključio je sudac Begović. U zabranjenom dijelu razgovora sudac nam nije odgovorio o alkoholizmu tijekom nesreće, ali je na trenutak spomenuo da je svoju škodu pomaknuo kako ne bi smetala.
Planirao sam ga odvesti na parkiralište obližnje trgovine, sudac sam i znam da prema Zakonu o prekršaju automobil ne smije biti na sredini ceste. Sigurno nisam planirao otići.


Autoritet pijanog suca
Autor:Marinko Jurasić

Reakcija predsjednika Prekršajnog suda u Pitomači tipična je reakcija javne osobe uhvaćene u trenucima prevelike opuštenosti. Slično reagira većina poznatih alkoholiziranih vozača.
Umjesto da se javno pokaje te prizna kako je uistinu neprimjereno, osobito s obzirom na njegovu funkciju predsjednika suda, da se u državi gdje su alkoholizirani vozači jedan od većih prometnih problema vozi pijan pa k tome i izazove nesreću, on pokušajem izbjegavanja odgovora, birokratskim frazama tipa "bez komentara", zabranama i protuoptužbama daje novinarima štofa za nastavak skandalozne priče.
Birokratski je nakaradno i shvaćanje Petra Begovića o vlastitoj ulozi u društvu. Umjesto da se osjeća odgovornim prije svega pred javnošću, on javnost u potpunosti ignorira klanjajući se isključivo nadređenima u državnoj birokraciji o kojima mu sada ovisi profesionalna sudbina.
Sudac, a osobito predsjednik suda, mora voditi računa o svom ponašanju u javnosti i ne može si dopustiti čak i manje "nepodopštine" koje si mogu priuštiti "obični" građani, a posebice ne one kojima se duboko zadire u područje nemoralnosti i protuzakonitosti. U protivnom, sudac gubi autoritet pred osobama kojima sudi te pred javnošću.
Tko god pijan dođe pred suca Begovića, može mu reći da nema prava strogo mu suditi jer se i sam našao u takvoj situaciji. Sudac se jednostavno ne smije naći pijan za volanom.
To se sucu ne smije dogoditi i svaki sudac koji bude zatečen u takvoj situaciji treba biti svjestan toga da si je možda uništio karijeru. I na ovom primjeru svaki bi dužnosnik trebao izvući pouku kako nerijetko svojim nedostojnim ponašanjem nakon incidenta samo potiče slom svoje karijere.

Hitna pomoć stigla je za desetak minuta
Hitnoj nije trebalo 45 minuta, nego su već u 17.18 sati, kada ih je policija zvala, bili u Starome Gradcu. Poziv je dežurnom liječniku stigao u 17.06 i tročlana je ekipa odmah krenula na teren. Izjave očevidaca stoga su netočne. Znamo da se ljudima koji čekaju Hitnu pomoć vijeme čekanja čini znatno duljim, ali je ipak činjenica da smo i mi i policija ondje stigli vrlo brzo upozorili su iz virovitičke Hitne pomoći. (mam)
Večernji list

Post je objavljen 23.11.2006. u 05:20 sati.