Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Glad

Saška je dugo bila moja duhovna i tjelesna učiteljica. Apsorbrirao sam njen rječnik, morfemu, kontakte, tjelesne navike: usprkos tome, nikad se nismo potpuno slagali. Živciralo bi me, recimo, to što je uvijek bila sklona povjerovati onome što joj se sviđa, makar to bilo sasvim apsurdno.

Nevin primjer te njene karakterne mane bio je slučaj duhovne učiteljice Jasmin. Ta je sredovječna Australka tvrdila da je ostvarila ideal jednog od pristupa Yogi - da može, dakle, živjeti samo od kozmičke energije i sunčevog svjetla. Energiju prane apsorbirala je posebnim vježbama disanja i vizualizacije.

Za nas zaljubljenike u ezoteriju, sama ta mogućnost nije nemoguća. Svatko tko se sustavno bavio Hatha Yogom i Pranayamom osjetio je pad potrebe za hranom. Izvjesno je da iskren praktikant vježbi disanja može jesti i spavati mnogo manje i biti zdraviji od prosječna čovjeka. Odatle, međutim, do života bez hrane dug je put. Ja, jednostavno, nisam mogao popušiti da učiteljica Jasmin to može. Saška je, međutim, povjerovala, a kad bih je ismijavao, prigovorila bi mi da ja uopće ne vjerujem u ideal Yoge.

Učiteljica Jasmin, na sreću po moj odnos sa Saškom, nije iritirala samo mene već mnoge u svijetu ezoterije i medicine. Vrč je došao na izvor kad su australski znanstvenici predložili strogo kontroliran eksperiment - postavit će kamere u kuću Jasmin i gledati jede li ona. Jasmin je, na moje čuđenje, odmah pristala.

Uz golemu pažnju medija, eksperiment je počeo. Već uvečer nastupilo je potpuno razočaranje: Jasmin je večerala Jogurt i malko čokolade. Znanstvenici su bili bijesni.

- Zašto ste nas uopće izlagali trošku ako se niste mislili praviti bar nekoliko dana? To je neozbiljno i bahato!

- Što? Ne razumijem...

- Pa već prvi dan ste jeli.

- Ali nisam! Što to pričate?

Ljutnju je zamijenilo čuđenje, njega ispitivanje, zatim šok, a potom - sažaljenje.

Jasmin je bila šizofreničarka potpuno odijeljenih ličnosti.

Jasmin1, nazovimo je tako, je bila duhovna učiteljica koja uopće nije znala da Jasmin2 redovito jede.

I tko je sad u pravu? Ona Jasmin koja drži duhovna predavanja doista ne jede. Jede njena sestra blizanka koja se igrom fatuma nalazi upravo u njenom vlastitom tijelu.

Jasmin je te godine dobila antinobelovu nagradu. Saška i ja smo se, malo-pomalo, udaljili.

Post je objavljen 22.11.2006. u 02:08 sati.