Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podroom

Marketing

Radio 101 - 10 GODINA NAKON "TRGA"

Na današnji dan prije deset godina, na glavnom gradskom trgu Zagreba, trgu bana Josipa Jelačića, održao se prosvijed podrške Radiju 101, kultnoj zagrebačkoj radio postaji i prvim takvim oblikom medijske kuće u Hrvatskoj.
Zašto kažem prve?
Te davne 1996. godine unatoč tome što smo izborili državu i neovisnost, u stvarnosti nismo bili slobodni, barem što se tiče slobodnog medijskoga izražavanja. Jedina TV kuća (nije bilo Nove TV i RTL), novine te radio postaje su bile pod direktnim utjecajem tadašnje vladajuće (Tuđmanove) garniture.
Radio 101 je jedini medij koji se pod cijenu svog gašenja tom principu služničkog novinarstva suprotstavio, te govorio o brojnim političkim temama i problemima iz "realne" perspektive prosječnog građanina.
I dok smo danas naviknuti da se po novinama blate političari na vlasti, u Tuđmanovoj eri je to bilo gotovo nemoguće i graničilo je sa javnim suicidom.
Kako je sve počelo?

Komisija koja se bavila dodjeljivanjem i oduzimanjem koncesija, u kojoj se nalazio drugi najjači čovjek u državi, danas omraženi dr. Pašalić, je oduzela koncesiju Radiju 101, što je značilo gašenje te postaje.
Podsjetimo, to je doba prije uvlačenja Europskoj Uniji, kada nije bilo jedno od pitanja pristupanja "medijske slobode".
Tisuće zagrepčana je ustalo protiv odluke te se na poziv jedne od prvih internet stranica došlo na Trg u znak podrške... Taj prosvjedni skup je najveći u novijoj Hrvatskoj povijesti.

Danas tek izlaze informacije koji upotpunjuju sliku od prije deset godina, te tek se sada vidi kako je taj prosvjed skoro završio krvavo...
Naime vladajuća stranka HDZ, na čelu sa predsjednikom Tuđmanom je bila protiv bilo kakve ideje prosvjeda, te se svim silama borila kako se on ne bi održao. Policijski zapovjednici su dobili naredbu da zabrane prosvjed, te blokiraju sve pristupne ulice prema Trgu. Oni su pod prijetnjom otkaza te naredbe zanemarili. Tuđman je čak zapovjedio da se u slučaju prosvjeda na Trg pošalje vojska, no olakotna okolnost je ta da se predsjednik nalazio na liječenju u Americi te je komunikacija s njim bila otežana.
Kada je prosvjed već počeo, bilo je prekasno.

Danas je jedino Pašalić ostao vjeran svojim tvrdnjama iz toga doba kada je rekao da je Radio 101 samo iskorišten od strane opozicije kao "alat" za napad na vlast. Čak i jedan od najvećih obožavatelja lika i dijela Franje Tuđmana, Miroslav Čiro Blažević je u to doba govorio da je Radio 101 komunistički radio, da bi se par godina kasnije ispričavao za svoje riječi govoreći kako su ga novinari ulovili na dan kada je bio "iziritiran drugim stvarima".

Danas čitam blog Opaljene na kojem se ona žali kako Radio 101 ne posvećuje dovoljno etera njenom mužu, Dini Dvorniku, unatoč tome što su taj radio i taj "umjetnik" u prošlosti surađivali.
Svakom povremenom slušatelju je jasno da je uređivačka politika Radija101 koncipirana tako da se ne slijede trenutačni trendovi na mainstream glazbenoj sceni, nego eventualno, ako se ide puštati neka domaća glazba, to su većinom neafirmirani mladi izvođači.
Puštali vašu glazbu ili ne, svakom bi glazbeniku trebala bili iznimna čast bilo kakva povezanost s ovom legendarnom radio postajom...
Ionako za hrvatsku pop glazbu postoje razne druge emisije i programi, što na TV, što na radiju. Zašto bi se onda i Stojedinica bavila šundom?

Danas se održava besplatni koncert na Trgu na kojem će nastupiti Let 3, Psihomodo Pop, Hladno pivo, Šajeta, Vještice, Goran Bare, Blackout Project, Alen Marin i Elektrobuda, Gustafi, te Davorin Bogović. Prijenos koncerta će ići direktno preko Stojedinice...


Post je objavljen 21.11.2006. u 08:30 sati.