Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Prošlost je otišla

opis slikePrisjecanjem na proslost i njene tragedije stvara formu ludosti - vrsta bolesti koja razara mogucnost zivljenja u trenutacnom momentu. Oni koji imaju cvrstu ulogu su zaboravili dogadjaje iz proslosti, koji nikada ponovo nece ugledati svjetlo dana, koji ionako zauzimaju crno mracnu stranu mozdanih celija. Epizode proslosti su se zavrsile; zaljenje i tuga ih ne mogu povratiti, melankolija ne moze popraviti stvari a niti ce depresija ikada uspjeti vratiti proslost nazad. Ovo je zato sto je proslost ne - egzistirajuca. Ona ne postoji.

Ne zivi u nocnim morama bivseg vremena ili ispod sjene onoga sto te je masilo. Sacuvaj se od duhovske prisutnosti proslosti. Da li mislis da ti mozes povratiti Sunce ka njegovu mjestu izaska, bebu u majcinu utrobu, mlijeko u vime ili suze u oci? Konstantnim razmisljanjem o proslosti i njenim dogadjanjima, postavljas se u veoma opasnu poziciju i tragicno mjesto po um.
Prekomjerno razmisljanje o proslosti je razmetanje sa sadasnjoscu. Kada je Allah u Kur'anu spomenuo dogadjanja sa prijasnjim narodima, on je kazao:
"Bio je to narod koji je nestao." [Surah al-Baqarah; 2:134]

Nasa tragedija se ogleda u tome da mi nismo sposobni da pravilno koristimo sadasnjost: zanemarujuci nase prelijepe dvorce, iluziramo o nepostojecim gradjevinama. Kada bi svaki covjek i dzinn pokusao da povrati proslost, ne bi uspjeli jer je to nemoguce. Sve sto je na zemlji ide naprijed, pripremajuci se za novi period - zar ne bi i ti?

Sadasnjost je sve sto imas
Kada se probudis u jutro ne ocekuj da vidis vecer - ziva, jer to je sve sto imas. Jucer je vec proslo sa svim dobrim i losim djelima, dok sutra nije jos stiglo. Tvoj zivotni vijek je nista do jedan dan, kao da se radjas u njemu i umires u njegovom kraju. U ovom stanju, neces biti uklijesten u opsesiji o proslosti sa svim tim nedacama i svim tim neizvjesnostima. Za danas samo trebas trositi svoju energiju, misli i trud. U ovome danu trebas se moliti budnim srcem, citati Kur'an sa razumijevanjem i spominjati Allaha iskrenoscu. U ovome danu trebas imati mjeru, zadovoljiti se nad tvojom porcijom, obuzeta brigom o svome izgledu i zdravlju.

Organizuj sate svoga dana, tako da mozes godine saciniti od minuti i mjesece od sekundi. Trazi oprost od svoga Gospodara, sjecaj Ga se, spremi se za zadnji dio na ovome svijetu i zivi >danas< sretno i u miru. Budi pravo sa svojim saputnikom, poslom, kucom, djecom i stanjem u zivotu.
"I cuvaj ono sto sam ti dao i budi zahvalan ." [Surah Al-A’raf; Ayah 144]

Zivi danas slobodna od bola, brige, ljutnje, ljubomore, zavisti i zlobe.
Moras uklesati u svoje srce jednu frazu: Danas je moj jedini dan.

Ako si jela topli friski hljeb danas, onda sta jucerasnji tvrdi hljeb i sutrasnji ocekujuci imaju s tim?

Ako si iskrena sa sobom i imas sigurnu, solidnu odluku, onda ces se bez sumnje suociti sa sljedecim: Danas mi je zadnji dan koji zivim.

Kada steknes ovu naviku, profitirat ces svakog momenta tokom svoga dana, razvijajuci svoju licnost sireci svoje mogucnosti i cisteci svoja djela.

Shaykh Aaid Al-Qarni

Post je objavljen 01.12.2006. u 23:57 sati.