Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mozgobludstvo

Marketing

Postoje žene tipa PETLJA. Njima je muškarac potreban radi toga, da bi na njemu visjele. Dobro, ako se takva petlja zateže na nozi ili ruci, a ne oko vrata. Nažalost najčešće meta je naravno vrat.
Baš one strastveno maštaju o tome da se udaju, i baš one trpe u vezi različite situacije, opraštajući poniženje i despotizam, samo da ne bi ostale lišene simboličkog statusa. Počinju obično s nekakvim sitnicama; dobaci me tamo, pokupi me ovdje, pomozi da skužim, riješi moj problem… Završavaju, a ubiti, one ne završavaju. Muškarac nema nikakvog misaonog opterećenja kao ličnost, on je – potpora, osnova za udoban i lagodan život. Treba da – zarađuje eure, da može zabiti čavao, i pritom da gleda predanim očima i da je uvijek spreman priskočiti u pomoć na prvi poziv. I općenito, njima nije potreban konkretan muškarac, njima je potreban Muškarac-u-kući, Muškarac-da-napravi-Ovo-Ono.
Samostalan razvitak u personalnom smislu te žene završava u dvadesetim godinama, i najveći strah u životu se sastoji u tome da ne „ostanu same“.

Iako rjeđe, ali se susreću i muškarci takvog tipa. Obavijaju pažnjom. Pokušavaju kontrolirati svaki korak svoje bolje polovice. Zovu svaki sat vremena, odvoze-dovoze, ne odobravaju muškog prijatelja, za sve prijateljice smatraju da su potencijalni razvratni faktor. Nemaju povjerenja. Jako se boje izgubiti. Jako bolne teme – razmirice, nevjera, laži. Pokušavaju uspavati svoju ljubomoru i neuvjerenost, tako da se upuštaju u sve aspekte života svoje partnerice: mjesta gdje se nalazi sa prijateljima, dućani u koje odlazi, raspored, brojevi telefona, dnevnici… I to nije samo paranoja. To je ono, što tjera utopljenika da potopi spasitelja. Strah, užasni strah samoće. I pokušaj izbjeći ga, pronalazeći „garancije“ toga, da će sve biti uredu. Ništa se neće urušiti, ni raspasti. Sve je pod kontrolom. Oni misle, da je njihova petlja – sigurnosna. A ona guši donose.

Ne znam kako kome, ali meni se takvi odnosi ne čine privlačnima. Preferiram hodati, držeći se za ruku, a ne biti umotana u okove. Preferiram vjerovati, a ne provjeravati. Preferiram, kad se za mene interesiraju kao za ličnost, a ne kao za ključ koji će riješiti sve probleme.


Post je objavljen 20.11.2006. u 23:43 sati.