Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muskaracsbrkovima

Marketing

KERUMU OSCARA I NOBELA!

Danas mi je materi rodjendan. Ona ne spominje koji, a ja ne pitam. Presutni dogovor Stvar funkcionira klasicno nalijevo: pravimo se da vrijeme ne tece, da pijesak u pjescanom satu ne curi, da nismo svakim danom stariji i sve blize konacnom odlasku s ove scene. To je pogotovo lako u Splitu, njegov aluzbeni slogan je: „Split: tamo gdje vrijeme stoji“.

Nije tesko okretati glavu od vremena u Dalmaciji. Ona je kolijevka hrvatske drzavnosti. Jednom kolijevka, uvijek kolijevka. A u kolijevci se njisu djeca. Ili infantilni, nezreli odrasli. Da, ljudi u Dalmaciji (kao i svugdje) stare samo ih strasno mali broj istovremeno i zrije tj. raste. Tako da je Dalmacija raj na zemlji8 za djecu i umirovljenike, za unucad i didove. Za mlade, ljude u naponu snage i zrele, ona je preuska, premalena, prenedorsla. Tijesna. Poput kolijevke odraslom covjeku ili ludjacke kosulje normalnome.

Kako li jed tek tijesno u Splitu KKS (King Kong Size) Kerumu! On ne moze ni dosetati do grada jer bi usput pregazio stotine ljudi, ni ne priumjetivsi to. Zato se mora voziti u onoj velikoj bijeloj nemani od auta. I udaljavati se od obale na otvoreno more, svojom jahtom za balote. Da ne bi zbog svopje pregolemosti zgnjecio nas male obicne ljude za anjega patuljke. Valja cijeniti takvu obzirnost i humanost. Zeljko je nas najveci splitski humanist a kerum najveci scenarist. Kakav Ante Tomic, kakav Jurica Pavicic, kakav Boris Dezlovic! Svi su oni za njega Liliputanci. On za njih moze biti dotepanac ali on ih prevazilazi hrabroscu,kubicima i kvadratima, kunama i eurima, balaotama i konjskim snagama a uskoro ce ih prevazici i na polju knjizevnosti.

Jer koliko je sigurno da su dva i dva cetiri toliko je sigurno da ce kerum nakon scenarija napisati i knjigu. O komu/cemu? O sebi, a da o komu drugome, i o svome uspjehu. I mogu se oni na njega itati replikama i k0omentarima, Kerum nece osjetiti njihove ubode kao ni sto King Kong ne bi osjetio zalce ljutitih osa. Predebelo je to krzno, pregusta je to dlaka, pretvrda je to stina! Ne moze Kerumu niko nista, samo Kerum moze sebi nesto a drugima sve. On jednostavbno nema prirodnoga neprijatelja! On je najveci u ovoj nasoj dzungli na asfaltu i kamenjaru i na vrhu je piramide prehrambenog lanca. Moze sve pojesti, a njega nitko.

Jedino sto ne moze to je procitati vise od 30 redaka teksta odjednom. „Ma da sam ja moga ovoliko procitati – rekao mi je prije dvije godine (kada sam mu dao stranicu i po moga prijedloga na citanje) ja bi bija zavrsija neku skolu“. Ja sam, cuvsi to spontanost, zacenija od slatkoga smija. Otprilike kao Amadeus nakon casice prvoklasnog sampanjca i vesele veceri u garderobi operske dive bujnih grudiju. Jure Buljubasic ostao je u tom trenutku (ispred „Teaka“) ozbiljan i obuzdan, kao salieri. Radja (fizicki najjaci medju njima) samo se zakasljao i otpio gutljaj viskija s ledom, a arhitekt Segvic je malkice zastepovao na mjestu. Njih cetvorica, teski ukupno najmanje 400 milijuna eura, i ja, tezak 70 kila. Kakav susret, kaka vecer! Nezaboravan, nezaboravna.

Kao bivsi profesionalni filmski kriticar (koji se nagledao filmova i po Venecijama i poCannesovima i po Valencijama pa i po Zegrebima, Pulama, Beogradima i Motovunima,) mogu vec sada reci da ce Kerumov film (po vlastitome scenariju, u vlastitoj reziji i produkcij te sa sobom u glavnoj muskoj ulozi) biti remek djelo seedme umjetnosti u Hrvata! Bit ce to nas predstavniik za Oscara 2008! Ka da je to neki problem?! Ka da je skupo kupiti filmskoga kriticara (ja to najbolje znam kao iznimka od tog pravila), ka da je kuns potkupiti ferstivalski ziri (nisam sjedio ni u jednom, iz istogn razloga), ka da je nesto kupiti jednu televiziju ili vise njih (sve to kerum moze ko od sale). Sve to Kerum moze, a kako sve zeli sve ce to i ostvariti.
Takav je taj nas Zeljko. Zelje su mu King Kong Size.

Nakon sto je uzeo i kupio sve pa sve ima on sada zeli biti sve! I tajkun i scenarist i pisac i redatelj i producent i distributer pa kad se u svemu tomu izdovolji pozeljet ce da bude direktor opere splitskoga HNK. Pa ce i to postati/kupiti. Onda ce zazeljeti da glumi Otela na Splitskoe ljetu – i glumit ce ga (vec ima prirodne kovrdze, bez kojih je Otelo nezamisliv). Onda ce dati svgojoj omiljenoj blagajnici da pjeva Aidu na Peristilu. I da vidim toga tko ce mu se tada suprosxtaviti!

I tada ce svima postati jasno da je on zaista nas „GRADJANIN KANE“, kao sto sam i kazao noviunarki „Slobodne“ ovog ljeta, u nintervjuu kojeg je urednik tako i naslovio: „KERUM JE NAS GRADJANIN KANE“.


Post je objavljen 20.11.2006. u 22:49 sati.