Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Dunavski Fish paprikas

Evo nesta sto ce svakako obradovati prijatelja Franca i Ribarnicu :)
U posljednje vrijeme pun sam raznih ideja za postove koje su se nametnule komentarima i razgovorima sa prijateljima sa bloga Jedan izmedju ostalih je i ovaj.

U mom kraju ovo je jedno od vaznijih jela.
Ovo ne spremaju zene a vecina muskaraca uziva spravljajuci Fish kako mi to zovemo.
Postoje razni nacini spravljanja i vecina pravih majstora spravljanja ovog specijaliteta cuva tajnu recepta za sebe i svoje naj blize.

Nadam se da je vecina od Vas ovo vec jela i uzivala u okusu ovog prekrasnog jela.
Ja se osobno ne razumijem puno u vrste riba ali izvrsno spravljam ovo jelo i ponosan sam na to.
Prosli petak sam pravio sto se i vidi na ovim slikama a na ukusu bi mi pozavidjeli i neki malo bolji kuhari :)
( Ispada da se hvalim )

Svako podrucje u zavisnost od polozaja , rijeke i vrste ribe, pravi Fish na razlicit nacin.
Mi volimo da od ribe bude Saran , Som, Smudj i Linjak.
Kao prvo treba upecati ribu.
Naj bolje je ako ne vodite svoju sopstvenu zenu. Ona zna biti jako bucna, a i riba ce se poplasiti :)





Evo dva zanimljiva recepta ( tajne ukusa znaju samo kuhari :)

-------------------------------------------------------
Slavonska riblja corba (predjelo),
Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
50 dg šarana
50 dg soma
20 dg luka
1 mrkva
1 korijen celera
5 zrna papra
1 žlicica mljevene crvene paprike
10 dg rajcice
1 dl bijelog vina
1 dl kiselog vrhnja
1 vezica peršina
1 lovorov list
ulje i sol


Opis:
Na zagrijanom ulju popržiti sitno isjeckani luk, mrkvu i celer narezane na kolutice.
Ribu ocistiti. oprati i posušiti. Razrezati je na krupnije komade, dodati povrcu i popržiti.
Dodati lovorov list, papar i posoliti. Oguljenu rajcicu narezati na tanke kriške i dodati ribi.
(Ako se želi pikantnija riblja corba, dodati jednu sitno narezanu ljutu papricicu.)
Pirjatii desetak minuta, potom dodati mljevenu papriku. Zaliti vodom i kuhati još dvadesetak minuta.
Pri kraju uliti vino, prokuhati nekoliko minuta i skinuti s vatre. Umiješati vrhnje i posipati sitno
isjeckanim peršinom.


http://www.gastronaut.hr/


-----------------------------------



Fiš paprikaš (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
za 10 osoba:
3 kg šarana
20 dg luka
15 dg slatke paprike
3-4 ljuta feferona
malo soli
15 dg koncentrata od rajcice


Opis:
Šarana ocistimo od ljuske i utrobe. Sijecemo ga na kotlete od otprilike 15 dg težine.
Pripremljenu ribu stavimo u kotlic, dodamo mljeveni luk, koncentrat od rajcice,
feferone i sol (može se staviti i iznutrice, ali ih se prethodno mora dobro izgnjeciti).
Kada fiš prokuha, dodajemo slatku papriku. Fiš mora kuhati još cetrdesetak minuta na dobroj vatri.
Po želji se na kraju može dodati malo bijelog vina. Servira se uz domace tijesto.

http://www.gastronaut.hr


--------------------------------





















Post je objavljen 20.11.2006. u 16:23 sati.