Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

STANOVNICIMA PEKINGA ZABRANJENO IZLAZITI IZ DOMOVA ZBOG EKSTREMNOG ZAGAĐENJA ZRAKA

Stanovnicima kineske metropole vlasti su zabranile izlazak na zrak i savjetovale da ostanu u svojim domovima zbog ekstremno visokog postotka zagađenosti zraka smogom, koji stvara probleme na čitavom sjeveru Kine. Zbog jake zagađenosti i zračni je promet u kašnjenju. Kvaliteta zraka u Pekingu, gradu sa 15 milijuna stanovnika, klasificirana je kao "katastrofalna 4" na skali od 5 (dok 5 predstavlja kvalitetu zraka nepogodnu za život). Uz običajen smog izazvan automobilima, zrak dodatno zagađuje i sustav grijanja na ugljen kojeg koristi oko 2 milijuna kućanstava i kojeg su ljudi počeli korisiti početkom ovog mjeseca.

U međuvremenu gusta zavjesa od smoga izazvala je prometni kolaps zbog kojeg su na stotine tisuća vozača ostali zatočeni na autocestama zbog njihovog hitnog zatvaranja. Pet autocesta u Pekingu i osam u susjednom Tianjinu zatvorene su zbog magle smoga koja je na nekim mjestima vidljivost smanjila i na deset metara. Smog je još gušći u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning i istočnoj Shandong, gdje su i letovi bili odgođeni.

Peking je postavio cilj realizacije "dana s plavim nebeskim svodom" sa nivoom 2 na ljestvici kvalitete ili 65% boljeg vremena. Naime, grad je toliko zagađen smogom da je već rijetkost ugledati vedro nebo iznad grada.

Under these weather conditions it is better to reduce outdoor activities especially in areas where pollutants are concentrated such as where traffic is heavy.Residents should take measures to protect themselves in order not to breathe heavily polluted air.
the Beijing environmental protection bureau

::IZ MEDIJA::
Beijingers told to stay indoors as smog hangs over north China (AP)

Post je objavljen 20.11.2006. u 15:43 sati.