Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

VAŽNA INFORMACIJA za sve koji imaju životno osiguranje ili razmišljaju o tome

Naime, kao što sam pisao na blogu i kao što će vam svaki prodavač osiguranja reći vi možete na temelju uplate životnog osiguranja ostvariti poreznu olakšicu. Također će vam svi (pa i ja) savjetovati da iskoristite tu poreznu olakšicu i svake godine tražite povrat poreza jer tu lovu možete dalje investirati. Ukoliko koristite životna osiguranja kao poreznu olakšicu na kraju ćete dobiti svoju lovu, ali umanjenu za 15% poreza (+prirez). Tako piše i u zakonu o porezu na dohodak


6. UTVRĐIVANJE PREDUJMA POREZA NA DOHODAK OD OSIGURANJA

Članak 52.

(1) Predujam poreza na dohodak od osiguranja obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji primitka, istodobno s isplatom, kao porez po odbitku.

(2) Predujam poreza plaća se od osnovice primitka u visini uplaćenih porezno priznatih premija osiguranja, odnosno u visini isplaćene svote ako je manji od uplaćenih premija osiguranja, po stopi od 15%, bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. ovoga Zakona.


Međutim ono što NE piše ili o čemu se ne priča, a što se događa u praksi (hvala čitaocu R. na upozorenju) je da kada vi dobijete tu lovu na koju je već plaćen porez od 15% (+prirez) i to UPIŠETE u svoju godišnju poreznu prijavu ovdje:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

To će se PONOVO (?!?!??) oporezivati i to po stopama 15,25,35,45% ovisno o ukupnom zbroju vaših ostalih primanja i iznosa koji ste dobili od osiguranja!

Pouka: NI SLUČAJNO predavati godišnju poreznu prijavu za tu godinu kada vam isplate životno osiguranje!!! Osim ako nekim slučajem ipak ne ostvarite veći povrat poreza.
"Olakotna okolnost" je što je prilikom isplate već obustavljeno 15% pa ćete vi "samo" nadoplatiti razliku do 25,35 ili 45% ovisno o ukupnom iznosu godišnjeg dohotka.

Srećom i niste ga obvezni prijaviti prema članku 40.


2.2. Porezni obveznici koji nisu obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu

Članak 40.

(1) Godišnju poreznu prijavu nije obvezan podnijeti porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:

1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. ovoga Zakona samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više tuzemnih poslodavaca, odnosno isplatitelja primitka, ali ne istodobno, i/ili

2. dohodak od imovine i imovinskih prava iz članka 27. ovoga Zakona i/ili,

3. dohodak od kapitala iz članka 30. ovoga Zakona i/ili,

4. dohodak od osiguranja iz članka 31. ovoga Zakona i/ili,

5. drugi dohodak iz članka 32. ovoga Zakona,

a pod uvjetom da nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu prema članku 39. ovoga Zakona.



Dakle dobro pazite da zabunom ne predate poreznu prijavu za tu godinu kada vam je osiguranje isplatilo vaš ušteđeni iznos zajedno s dobiti jer ukoliko prijavljujete porez MORATE prijaviti sve vrste dohotka uključujući i dohodak od osiguranja.

To su informacije kojima trenutno raspolažem, ukoliko imate drugačija saznanja molim upišite u komentare


Post je objavljen 20.11.2006. u 10:16 sati.