Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Week report

... tako je glasila emisija na Radiju 101 koji sam aktivno pratio u jednom razdoblju svog studentskog života... znao sam se probudi i ranije nego inače kako bi poslušao emisiju koja je išla oko 13:00, a možda ide i sada, no bilo je to jednog drugo razdoblje...

Naš tjedan je bio prilično aktivan i šlag se desio upravo na kraju radnog tjedna, u subotu. Uspjeli smo završti 12-ti red crijepa i među ostalim ugraditi dva krovna prozora. No put do toga nije bilo brz i ni lagan.

Skinuta je kompletna drvena oplata koja je oblikovala betonski vijenac i nije to bio lagan posao. Strana na kojoj je postojala opasnost da se oštete prozori i vrata skidana je u više etapa, dok se za dio kod balkona morala napraviti i mala priručna skela koja bi zadržala oplatu. Naime, priručno skladište građevinskog materijala, zapravo salonitne ploče, ne bi izdržale pad oplate. Ovaj neizostavni dio je bio zadnja prepreka da se krene u konačno postavljanje crijepa.

Izbor crijepa

Zašto smo se odlučili za Bramac, a ne recimo Tondach ?! Netko bi mogao ispraviti pitanje i preformulirati ga u da li uzeti glineni ili betonski crijep ? Ja sam dosta proučavao na internetu, raznim forumima i sl. i dobio nekakav dojam da je sve jednako kvalitetno. Naravno svatko svog konja hvali i svakome je neka sitnica presudna u odluci. Iskreno nisam u potpunosti izgradio svoje mišljenje o tome, no jednoga dana kada sam sa posla stigao na teren, stvar je bila već zaključena, a i nisam bio nešto posebno zagrizao za neku opciju. Radi se o tome da nam je nadzorni svratio u pregled, mislim zadnje ploče ili nešto slično, pa su ujedno obavili i razgovor oko betonskog vijenca, te tako došli i do crijepa.

Nadzorni nas je uputio da uzmemo proizvode tvrtke Bramac, model Mediteran. I to je bilo to. U međuvremenu nam je i svratio, naravno nepozvan, i njihov prodajni terenac, dao prospekte, te smo bacili pogled na njihove internet stranice. Kako je ponuda tvrtke Bramac mnogo šire i po meni kvalitetnije prezentirana od npr. njihovog velikog rivala Tondach-a (iskreno Bramac ima grozan sustav menija i ja bi im otpustio web dizajnera, a Tondach je toliko šrkt u informacijama da bolje da nemaju takve stranice) te nije bilo više razloga za promjenu odluke.

Da li je odluka bila ispravna ili ne, pokazati će vrijeme, no prema nekim novim iskustvima ljudi vjerojatno nismo fulali. Za mene je njhova prezentacija na internetu bila presudna, pošto je naš glavni građevinar, krovopokrivač, instalater, a u slobodno vrijeme i otac, imao iskustva samo sa kanalicama, tako da dostupnost informacija ipak nije bila beznačajna. Tondachu, veliki minus.

Također se u jednom trenutku, pojavila i opcija oko crijepa neke talijanske tvrtke Tognana, koja radi i cigleni i betonski crijep. Naravno nije tu puno prednosti bilo i jedino što je njihov komercijalist mogao kazati je kao u svaki crijep ide nekakva mrežica pa zbog toga ima poboljšanu čvrstoću i kako su jeftiniji od istog proizvoda tvrtke Bramac. Naravno kada je izračunao cijenu sa popustima bio je skoro dvije kune skuplji po crijepu od punude našeg dobaljača građevinskog materijala. Naime dobili smo proizvode tvrtke Bramac uz popust od 18 %, tako da je na kraju cijena bila jednaka cijeni u katalogu bez PDV-a, iliti cijena jednog crijepa nam je bila 6.6 kn/kom.

Malo bolji posjetioci bloga, mogu se prisjetiti da smo u prošlu subotu naručili sav preostali potreban materijal, koji je po dogovoru stigao u ponedjeljak. Mogao je doći još u subotu, no nije nam bila hitno. Oko postavljanja mrežice na prostor ventiliranog kanala i nije bilo posebnog problema, ako zanemarimo akrobacije na nekih 9.5 metara od zemlje. No prvi mali problem je bio kako se postavljaja ona plastična rešetkasta mrežica za okapnicu, a da ne strši izvan crijepa. Naime tada smo imali postavljenu samo obrnutu kontra letvu na betonskom vijencu, a rješenje je bilo u dodanom postavljanju kontra letve uz tu doljnju obrnuto postavljenu kontra letvu na koju se začavla mrežica za okapnicu i sada na strši mrežica ispod crijepa, a ptice nemaju kud.

Samo postavljanje crijepa i nije neka nauka, jer postoje utori i to ide prilično brzo, uz već poznati problem kod svih građevinskim materijala. Naime, svugdje postoje odstupanja, pa tako i na crijepu Bramac, no ništa to nije toliko strašno. Imali smo malu raspravu svako koji crijep ćemo začavlati i odluka je pala, na sve rubne crijepove, bilo prema vani ili oko prozora, te svaki drugi, u cik-cak rasporedu. Ako smo pogriješili, znati će te nakon prve velike bure, no ne vidim posebnog razloga za to. Svaki ima neku svoju težinu, a i postoji prilično preklopa u više smjerova. Ono što mi malo smeta kod crijepa je pojava povremenih crijepova kojima je odlomio desni gornji držač za letvu. Opet, ništa strašno i u ne prevelikoj mjeri, možda jedan na svakih 50 komada, a i sve njih smo za sada upotrijebili za smještaj uz krovne prozore, gdje se i mora odlomiti taj dio u ovisnosti o strani uz koji se nalazi. No pojavnost da smo (za sada) imali nekih 10 komada takvih defektnih i da su svi imali odlomljenu istu stranu (ili je sama otpala) ipak ukazuje na neki problem. Možda je razlog kako su palete smještane, možda kako se dižu iz proizvodnog pogona, možda su u šumi, ali nečeg tu ima.

Također ono što se ne smije zaboraviti je to da je sazidan i dimnjak. Istina ostalo je fugiranje, no ima vremena.

Krovni prozori Velux

Veličinu krovnog prozora je odredila ponuda i potražnja. Mi smo se odlučili za što većim prozorima koji su se nudili na tržištu, a da stanu unutar visinskog raspona do maksimalno 1380 mm, koliki je razmak između četri gredice. Prvu selekciju je odradila kvaliteta prospekata, odnosno način na koji su prezentirane informacije. Ostali su Velux i Fakro u igri, a ispala je tvrtka Roto. Prve dvije tvrtke imaju sličnu ponudu i u prospektima se vidi cijena, a Roto se odlučio za drugačiji pristup i po ne meni su fulali. Odmah smo se odlučili za prozore sa dvostrukim ovjesom (premda ima skoro pa duplu cijenu), te tvrtku Fakro. Naime u tadašnjem cjeniku su bili za recimo 10-tak postotaka jeftiniji i nisu dobili nikakve posebne kritike na forumima. No konkurencija je učinila svoje i Velux je snizio cijene prozora u ovoj godini, te su postali usporedivi sa cijenama. Na jedan takav komentar u jednoj firmi koja prodaje prozore obje tvrtke, dobio sam informaciju kako Velux prozori u standardnoj ponudi idu sa običnim stalkom, a Fakro sa kaljenim staklom. I ajmo ponovo u potragu. Doista, informacija je bila istinita, no ne za prozor sa dvostrukim ovjesom, koji je vjerojatno zbog cijene opremljen standardno sa kaljenim staklom. A kada sam kontaktirao sa Fakro centralom i saznao da našu veličinu (1140x1180) treba čekati minimalno četrdeset dana, nije bilo više dileme. By the way, cijena tri prozora, sa tri opšava i tri siesta sjenila, između tih dviju tvrtki i naravno traženog ovjesa se razlikuje u nekih 10-tak kuna na ukupnu cijenu od oko 15000 kn.

Sve bi to bilo dovoljno da se nije desio i šlag na kraju. Naime dok sam se boljom polovicom šetao Pulom, i dok smo prolazili pored Arene, u njenom susjedstvu se održavao nekakav obrtnički sajam. Zanimljivo je da smo mislili da se radi o sajmu cvijeća i sličnih proizvoda koji je završio tjedan dana prije. Naravno, žene ko žene, ajmo, ajmo, mi mačo muški, ne, ne, ajde dobro. Što mogu kada sam papučar. Sada je ona bila na redu i konačni dogovor je bio da ne moramo ići ako mi se ne ide, no već smo skrenuli na put prema ulazu. Idemo mi tako pored, uz odluku da ne ulazimo, kada vidjeh kod posjetilaca papirnate reklamne vrećice jednog novog distributera građevinskog materijala. Naravno da smo ušli. Jada jada, zadnji dan sajma i sajamski popust od 15 % na Velux prozore. Ne može bolje.

Ugradnja krovnih prozora

Sada gledano unazad ugradnja krovnih prozora je super jednostavna, samo da smo znali sitni detalj. Dvije drvene letve povezane sa prozorom na dnu istog, se trebaju maknuti, i one služe smo za lakše baratanje, transport i sl. Naime uz prozor, a i sa opšavima, dobijete detaljne upute za ugradnju prozora. Puno sličica, puno brojki, dijelovi su označeni brojkama i tako ide ugradnja. Mogu samo reći da smo drugi prozor ugradili prilično brzo i da bi mogli ugraditi u jednom danu bez po muke sigurno desetak istih. Ali o toj glupoj letvi (zapravo dvije) nigdje na uputama ne piše da se trebaju maknuti. Rezultat je bio da smo postavili nosače prozora jedno dva centimetra niže, jer su u doljnjem dijelu te letve spriječavale više postavljanje nosača i kada smo stavili zadnji dio opšava, nekako je čudno visio u zraku. Sada znamo i stvarno sama ugradnja je prilično jednostavna. Ako je itko imao dilemu da li kupiti opšav ili sam ga napraviti, nemojte raditi gluposti, jer je ovdje sve lijepo riješeno, prilično dobro je povezano i nema te uštede koju bi te si postigli za tu razinu izvedbe.

Sama kvaliteta krovnog prozora je po meni razočaravajuća. Vjerojatno ste sada u čudu, ali zbog silnih reklama i razvikanosti, možda sam očekivao previše. Naime, drvo mi izgleda ipak nedovoljno osušeno (nekakav subjektivan doživljaj), a i aluminijska obloga (lim) na dijelovima mi ne pruža apsolutnu sigurnost i čvrstoću koju sam očekivao. Nemam pojma kakvi su drugi prozori, no možda su mogli ipak staviti nešto više točaka povezivanja lima sa prozorom i malo črvršći lim. Bez brige nije to tako strašno, ali ipak nije to klasa koju sam očekivao. Također budimo jasni, sama drvena konstrukcija, mehanizam i prozor je prilično stabilan, čvrst i ima jako puno sitnica koje su praktično rješili, no oko nekih detalja su se morali više pobrinuti da bih im dao bezrezervnu podršku.

Dovođenje crijepa do prozora preko opšava je otkrilo novu osobinu crijepa, a to je da se jednostavno reže brusilicom i brusnom pločom za kamen, te da se crijep ne lomi zbog toga, a biti će toga jer imamo onaj kosi zid na čiji rub je ovaj tjedan uspješno ugrađen limeni oluk.

Skinuta oplata



Dimnjak



Oluk na kosom zidu



Krovni prozor



Razni detalji



Post je objavljen 19.11.2006. u 15:45 sati.