Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

Ostatak coffee bande

Filter kava

Kako bi rekli bosanci - prosto ko pasulj! Postupak je jednostavan: specijalni filter papir se stavi u aparat za kavu, napuni mljevenom kavom i prelije vrućom vodom. Dovoljno je oko 6 grama za jednu šalicu. No treba pazizi jer je bito upotrijebiti filter odgovarajuće veličine označene brojkama. Osobno, nisam ljubitelj ove kave jer mi uvijek ima okus po kartonu, tj. filteru.
Kava bez kofeina

Ako pitate zašto bi netko želio kavu koja "nije kava" imam samo jednu riječ: spavanje! Također nekim osobama se preporuča da izbjegavaju kofein, pa se onda "švercaju" na bezkofeinskoj kavi. A kad sam se već toliko raspričao o kofeinu evo malo i podataka. Fofein je alkoaloid koji se dobiva iz plodova biljki kave, čajevca, kole, guarane i mate. Osim u kavi kofein se nalazi i u kakau, ledenom čaju te raznim gaziranim i energetskim napitcima. Istraživanja su pokazala da je kofein analeptik (potiče rad centralnog živčanog sustava), energogenik (poboljšva tjelesne funkcije), diuretik (potiče izlućivanje tekućne iz tijela) te da podiže krvni tlak (kratkotrajno). Osim toga, kofein ublažava bol, migrenu, astmu i poboljšava raspoloženje te razbuđuje, poboljšava razumijevanje i brzinu reagiranja.
Instant kava

Instant kava nastaje tzv. "freeze-dry" metodom kao što se tekući ekstrakt kave zamrzava na -40°C i oblikuje u pahuljice koje se zatim premještaju vakuum odjeljke. u kontaktu sa zrakom zagrijanim na 560°C, dolazi do isparavanja vode, a da ona pri tome nije prešla u tekuće stanje. Rezultat je kruti instant u formi sićišnih granula. Instant kava dobivena na ovaj način zadovoljava kvalitetu, lako se otapa u vodi i zadržava puninu okusa. Idealna za ona jutra kada nemate strpljenja kuhati tursku kavu.
Capuccino

Dobio je ime po Kapucinima - pripadnicima franjevačkog reda, jer se miješanjem sastojaka dobije finu smeđu boju nalik boji kapucinskog habita. Proces dobivanja capuccina je identičan procesu dobivanja instant kave uz dodatak odgovarajuće količine mljeka i arome. Aromatiziranje kave se provodi u fazi prženja. Pržena zrna kave se poprskaju posebnim uljima koja sadrže različite arome kao što su: vanilija, čokolada, irska kava, lješnjak, mandarina, malina, jagoda... no shvatili ste.
U idućoj epizodi: recepti, recepti, recepti!

Sa štovanjem, Ribac

Post je objavljen 23.11.2006. u 08:00 sati.