Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/naturalyblond

Marketing

Opet 2Pac

Još jedan post o 2Pacu.... bang Kao što se mogli skužiti od prije ja obožavam tog lika i njegove pjesme i nemogu ih se naslušat.... Pa zbog toga još jedan od mnogih postova o njemu.... wink

Tupac Shakur uvijek će biti u našem sjećanju. Preminuo je 13. rujna 1996., ali njegova legenda živa je i danas! Prije deset godina na njega je izvšen atentat, a ubojica ikad nije otkriven i uhićen. Ipak, vodeći gansta-raper je svog ubojicu i mrtav pobijedio, jer tek nakon smrti, 2Pac je zaista postao besmrtan simbol u rap glazbi.

O tome da je 2Pac bio fenomen svjedoče i brojevi: do sada je širom planeta prodano 73 milijuna primjeraka njegovih glazbenih albuma – što je sigurno apsolutni rekord za jednog rapera! Iako je umro svake godine na tržištu se pojavio nova kompilacija njegovih največih hitova ili CD sa neobjavljenim pjesmama kao što je ''Changes''. Na kraju dolazimo do brojke od 23 albuma samo na području Amerike!

Ali, 2Pac je puno više od komercijalnog uspjeha. On je bio i ostao jedini reper koji je uvijek govorio iz duše, pa nije čudo da je stekao toliko fanova!! Kako bi se zapravo mogla objasniti tajna njegove ogromne popularnosti? Jednostavno: on je uvijek bio nevjerojatno iskren i otvoren – a da pritom nikada nije djelovao kao slabić. Za razliku od svih drugih rapera, nikada ga nije bilo strah otkriti svoje emocije i repati o onome što mu je na duši. Jedan primjer: dok se prije 10 godina uglavno repalo o novcu i seksu, Pac je pisao o svom kompliciranom odnosu s majkom (''Dear Mama''; ''I Ain't Mad At Cha''), koja se nije brinula o Pacu onako kako bi trebala kada je bio mali. Ove pjesme kasije su poslužlie kao inspiracija prije svega Eminemu. I Em je kasnije obradio svoje probleme s majkom u ''Claning Out My Closet''!
''Ono što me uvijek facsinira kod Tupaca je sljedeće: o čemu god da je repao, fanovi su mogli osjetiti da njegove riječi dolaze direktno iz srca'', izjavio je Eminem.

Evo još jednog objašnjenja kako se Tupac Shakur preselio u legendu: superzvijezde poput 50 Centa i DMX-a ili Ja Rula su od samog početka svojih karijera isticali da im je ovaj reper najveći uzor, a poštovali su ga i nakon njegove smrti kao Boga! 50 Cent je 20.03. u jednom djelu svog prvog hita ''In Tha Club'' repao ovako: ''I want them to love me like they love Pac''!
DMX i Ja Rule su potpuno kopirali Pacov stil: pojavljuju se bez majce i s maramom oko glave – a i jdno i drugo je zaštitni znak 2Paca!
Čak i reperi koji je Tupac prozivao za života, bili su i ostali njegovi fanovi. Npr. Nas: ovaj njujorški reper bio je do Pacove smti njegov najljuću neprijatelj. Pa ipak, 1999. godine Nas je dao da mu se napravi tetovaža po uzoru na čuveni niz slova ''Thug Life'' koje je kao tetovažu na trbuhu imao 2Pac. Tu je Jay-Z: iako je ovaj mega reper 1996. dobio nekoliko nezgodnih stihova na svoj račun, on je kasnije sa Beyonce snimio pjesmu ''03 Bonnie & Clyde'' po uzoru na 2Pacovu pjesmu ''Me And My Girlfriend''!!!

Što još čini Tupaca tako jedinstvenim? Bio je prvi reper u Hollywoodu. Tupac je imao žestok temperament i to mu je definitivno pomoglo u njegovoj karijeri. Međutim, insajederi poput američkog novinara Chucka Philipsa tvrde da je je upravo njegove prijeka narav koštala života!!! Po Philipsovoj teoriji, Pac je ubijen jer je 1996. svojom pjesmom ''Hit 'Em Up'' toliko razbijesnio repera The Notorius B.I.G-a da je ovaj ucijenio njegovu glavu na milijun dolara! Jeli ta teorija opravdana? ....

To be continued....


Post je objavljen 17.11.2006. u 19:29 sati.