[tjedniQ]
Od petQa do petQa,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[tjedniQ]
Od petQa do petQa

Jeb'o me glupog, ne umijem izdržati! Fali mi tipkanje i pisanje gluposti o stripu, ma koliko me i umaralo. Zato, evo Q-bloga natrag! U drukčijem obliqu, koji će se tek profilirati, ali s dvije očite razliqe: za sada će ići samo petqom i ovoga će puta biti bliži standardnome blogu utoliqo što će naglasak biti na meni. Egocentrično? Dakaqo. Samoreqlamerski? Zar ste sumnjali? Ali, qoga briga? Ja prvi ne vidim neku razliku između stripa i sebe ... Daqlem:

» liQ i djelo « Gdje sam bio, što sam radio proteklog tjedna? Malo pravog rada na stripu, ali sve, ipak, sa stripom vezano. Kraj prošlog tjedna zatekao me na Interliberu, velesajamskoj fešti knjiga, gdje su po prvi put vlastiti štand zajednički držali SF-udruga SFera i Mentor, naqladnička kuća koja izdaje Q STRIP (a to znate, je li?). Bila je to pustolovina koja je na qoncu lijepo završila: ljudi su u doslovnim stotinama qupovali probrane, rane, ofucane brojeva Q-a po nevjerojatno popularnim cijenama od 1 qune (najčešći qomentar: "Vi se šalite?"; najčešća reakcija na odgovor da se ne šalimo: "A dobro, daj onda svih pet!"), a dobrano su opustošili i kutije s antiknim stripovima. Kad je u petak i subota krenula gužva prodavala se i "Borovnica", "Ekstremni sportovi", "Stripocentrik" pa čak i skuplji "Kako čitati strip". Tko je propustio, moći će barem ove potonje nabaviti na CRŠ-u, festivalu stripa koji idući petaq počinje u Zagrebačkom kazalištu mladih, u Teslinoj ulici.

E da, tako smo preživjeli Interliber i onda se trebalo vratiti poslu. Kako reqoh, na stripu se radilo relativno malo: prošlog petqa poslao sam Štefu scenarij za četvrtu stranicu reqlamnog stripa o Pčelici (izlazi u National Geographic Junior magazinu, zajedno s još jednim mojim stripom, o kojem drugi put), a u utoraq sam (dan poslije roqa) zgotovio stotinu i tridesetu epizodu Borovnice. Hej, stotinu i tridesetu ... Ponekad zaboravim koliko toga ima. Ostatak vremena radile su se užurbane leqture i redaqture malog milijuna stranica stripa "Ljubav i rakete" braće Hernandez, za kojeg se Markos još uvijek nada da će stići van do CRŠ-a. Tu smo negdje, nade ima, premda hrptenjače pucaju od rada ... E da, u ponedjeljaq sam napisao i oduži esej o zadnjih petnaest godina u svjetskom, domaćem i mojem stripu, koji će izaći u sedamnaestom "Kvadratu". Ako se pitate gdje je šesnaesti "Kvadrat", u tiskari je, a Vjeko se nada da će oba izaći do CRŠ-a. Sve do CRŠ-a, muku mu ljutu!

I taqo to. Danas sam završio redaqturu "Ljubavi i raketa", a poslijepodne veselo proveo u lijepljenju naljepnica na remitendu Q STRIPA 3 koja u ponedjeljaq ide na Distrijeve kioske po sniženoj cijeni, kako bi oni koji su ga propustili prvi puta (ili na Interliberu) dobili još jednu priliqu. Jednog dana, znate, neće više biti jeftinih Q-ova i netko će drugi u zlatu naplaćivati što je na vrijeme tržio ... No, dosta o poslu. Je li se što surfalo?

» linQovlje « Naravno da se surfalo. Najprije sam provjeravao je li bilo što qomentara (i nije baš) na mojim drugim blogovima: Blogovom kolcu i Blogoreji gdje sam prošloga tjedna pičio po jednu kritiqu, odnosno pripovjetqu svaqoga dana. Premda znam da rijetko čitate prozu, učinite si uslugu i pročitajte moju. Nije loša, a nećete valjda raditi?

Zatim vam moram reći kako su osvježeni i moji web-stripovi Qolumbo i Martina Mjesec čija se "Odiseja" pravo zahuktava. Znam da ima još tuqana koji web-stripove ne smatraju jednakovrijednima onima na papiru, ali qajat će se jednoga dana jer su mogli pričati kaqo su ih čitali još onomad, a eto nisu ...

No, premda je ovaj blog prvenstveno o meni, nije isključivo o meni. Zato par brzih linqova, ovaj put isključivo na domaće (bliže i dalje) teme. Robert Solanović proveo je subotu na Interliberu crtajući raji te je neqe od tih crteža postavio i na svoj blog (onaj linq maloprije). Tamo se kočopere i razne njegove ilustracije za udžbenike po kojima se vidi kako se Bob malo oslobodio i posljedično napredovao uslijed žurbe i roqova. Ave, Bobo! ... Ekipa iz Emisije emocija emitirala je i drugu šaržu kvalitetnog autorskog stripa te zaslužuje i vaše qomentare u qnjizi dojmova ... A također me se dojmio i ovaj novopokrenuti projekt iz Banja Luke. Svako ulaganje u friškouzgojeni strip, dobar je trip! ... Qonačno, no ne i najmanje važno, treba spomenuti prvu auqciju radova domaćih crtača stripova (kad dođete na stranicu, kliqnite na "originalni crteži") na kojoj imate odlične majstorije Štefa, Gorana Delića, Džuke, Boba, Paheka, Tončija i inih, dok je moj crtež uvjerljivo najodvratniji. Nije ni squpo, a ide u zaslužne ruke pa svi hop tamo!

» leQtira « A je li se što čitalo? Malo, ali dobro: Solo, ona serija u kojoj je DC dao nekim facama da same napune po 48 strana, u svome je jedanaestom broju prostor dao svima (ili bar meni) dragom Sergiu Aragonesu. Sergio je pak pružio mišung gegova, kratkih priča s obratom na kraju i - meni najdraže - nekoliko autobiografskih priča, od one kako se bez para snalazio kad je prvi put došao u New York, preko one o Irskoj četi koja je ratovala u Meksiku (a u kojoj nije bio, već je o njoj učio u školi), do one kako je ubio Martija Feldmana. Moglo je par poanti tu biti i jasnije, ali Sergio je veliki, veliki karikaturist i malo mu je tko dostojan počešljati brkove. Svakaqo: preporuQa!



» marQeting « Qonačno, treba znati da je ostalo još manje od dvadeset primjeraqa mekoukoričene verzije knjige "Kako čitati strip" Scotta McClouda. Kad ode, ostaje samo kartonirana i skuplja verzija. Zato, ne časite ni časa jer ih nećete još dugo moći nabaviti po 100 kn (poštarina za HR uključena) već mi se javite na mcn (at) hi.htnet.hr. I nemojte mi okretati očima na ovu reqlamu: lijepo piše u Bibliji da ne živi čovjek samo od qruha već i od svaqe qune koju vam otme iz džepa. A tqo sam ja da proturječim Bibliji.

I to je to za ovaj petaq. Čitamo se idućeg, i ovdje i u Strip vestima koje će ovu rubričicu prenositi, a možda se smilujem pa sljedeći put napišem koju i o kome drugome. Qolege crtači, dakle, javljajte mi o svojim aktivnostima pa aqo mi se bude dalo ....

Do petqa!

(mcn)


Post je objavljen 17.11.2006. u 01:21 sati.