Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Fani Čapalija, Miss Hrvatske 1993

Fani Čapalija
OSNOVNI PODACI
ime: Fani
prezime: Čapalija
spol: žensko
datum rođenja:?? nepoznato
zanimanje:
trenutno prebivalište:
suprug: Ivica Mornar
sestra: Blanka Čapalija

http://www.miss-mr-hrvatske.hr/default.asp?id=48
------------------------------------
Miss Hrvatske za ovu godinu je... Ta je rečenica izabranim ljepoticama nekad značila ne samo novi automobil nego i potpuno drugačiji život. Bilo da su izabrale uspjeti u poslu ili se pak posvetiti privatnom životu, uvijek su privlačile pozornost javnosti, naročito kada je to drugo bilo u pitanju. Neke od njih su omiljena meta fotoreportera, dok su druge daleko od svjetla reflektora i svijeta jet seta. No, uvijek je zanimljivo pročitati što rade danas...
Miss Europe Fani Čapalija se nakon izbora još neko vrijeme bavila manekenstvom, a onda je došla dugogodišnja veza s nogometašem Hajduka Ivicom Mornarom, te se povukla iz mode. Veza je trajala deset godina, a nakon razvoda 2002., Fani se vratila u Split i zajedno sa sestrom okrenula organiziranju natjecanja ljepote.
Večernji list
-----------------------------------

Fani ČAPALIJA, NAKON DESETOGODIŠNJE VEZE I BRAKA, PONOVNO NA MANEKENSKIM PISTAMA I U ORGANIZACIJI IZBORA ZA MISS DALMACIJE
Sama i sretna
Vratila sam se svojima, i jako sam sretna što sada imam puno više vremena za svoje roditelje i sestru Blanku s kojom organiziram natjecanje. Naravno, i za svoje prijatelje. Svijet mode jako volim, ali nisam njime opterećena. Nisam kao ni neke manekenke, kao recimo Korina Longin ili Ljupka Gojić, ne želim se zbog manekenstva odricati stvari koje volim i što mi puno znače. Volim biti na stageu, ali pritom želim prihvatati samo one stvari koje meni odgovaraju. Malo ali dobro
Kada je prodefilirala preko terase splitskog restorana Jugo, u bijeloj minici na volane i uskom topiću, preplanula i duge kose nehajno svezane u rep, nije bilo glave, niti muške, a ni ženske, koja se nije okrenula za njom. Svi se slažu, Fani Čapalija je ljepša nego ikada. Nakon razvoda s nogometašem Ivicom Mornarom, s kojim je u vezi bila punih deset godina, Fani se vratila u rodni grad potpuno spremna za nove projekte u manekenskim vodama. Povratak u svijet estrade počeo je organiziranjem izbora za Miss i Mistera Dalmacije, koji zajednički priprema sa sestrom Blankom Čapalijom.
Prisjetimo se, Fani je 1993. godine osvojila četvrto mjesto na izboru za Miss svijeta u Johannesburgu i titulu najljepše Europljanke. Danas o tom svojem iskustvu kaže kako se jednostavno nije nadala da će uopće ući među deset najljepših.
Godinu prije sam izbor gledala na TV-u i nisam mogla povjerovati da se i ja sada nalazim tu na pozornici, pred svim tim gledateljima i kamerama koji su spektakl prenosili diljem svijeta. Inače sam povučena osoba, lako me se da uplašiti, i to se i dogodilo. Malo sam se prepala od svega u tom trenutku. Nije to baš lagan osjećaj.
Tu je rođena i danas već legendarna izjava “It’s O.K.”, kao odgovor na pitanje o tome što misli o predstavljanju djevojaka u kupaćim kostimima.
Taj izraz mi je prvi pao na pamet u tom trenutku. Kako bi se reklo, došao je i ostao upamćen. Mislila sam da će to proći s godinama, i kako će ljudi zaboraviti tu izjavu. Ali ne, i dandanas me djeca na ulici pozovu eno “Fani, It’s O.K.” Iznenadim se, pa izbor je bio prije deset godina, promislim kako su ta djeca tada imala možda četiri ili pet godina. To mi je zapravo duhovito.
Ali znali ste engleski jezik?
Ma, znala sam. Govorim engleski, tri tjedna prije odlaska na izbor još sam se posebno pripremala. Dva dana prije finala sve su natjecateljice razgovarale i s članovima žirija, i meni su rekli kako mi ne treba prevoditelj. Ali eto, sva ta atmosfera, pomalo i strah, i dogodilo se. Poslije su zbog te izjave čak i zezali moju profesoricu engleskoga.
I nakon izbora je Vaša karijera krenula strelovitom brzinom.
Ja sam već od 16. godine bila manekenka Fashion agencije u Milanu, no radila sam uglavnom preko školskih praznika. Sa završetkom srednje škole pobijedila sam na izboru za Miss Dalmacije, pa sam postala Miss Hrvatske, a zatim je došao i izbor za Miss svijeta. Nakon izbora, još sam se neko vrijeme bavila manekenstvom, a onda je došla dugogodišnja veza s Ivicom Mornarom, i malo sam se povukla iz aktivnog hodanja po pistama.
Nije Vam smetalo što ste zbog ljubavi usporili proboj na manekenskim pistama? Prognozirali su Vam, naime, veliku karijeru?
Da to raščistim, svijet mode jako volim, ali nisam njime opterećena. Nisam kao ni neke manekenke, kao recimo Korina Longin ili Ljupka Gojić, ne želim se zbog manekenstva odricati stvari koje volim i što mi puno znače. Volim biti na stageu, ali pritom želim prihvaćati samo one stvari koje meni odgovaraju. Malo ali dobro.
Deset godina ste bili u vezi s nogometašem Ivicom Mornarom, od čega tri u braku. Kako Vam je izgledalo odjedanput postati domaćicom?
Bila sam zaljubljena, i onda ništa nije teško. Imala sam tri prijateljice, supruge i djevojke nogometaša, družile smo se, izlazile zajedno van, odlazile u šoping. Često sam bila sama jer je Ivica podosta odlazio na put zbog svojih obveza. Učila sam francuski jezik, a strašno sam voljela i odlaziti u kino. Ali eto, dogodio se razvod.
Zašto ste se razveli, bila je to velika i duga ljubav?
Iskreno rečeno, konkretnog razloga nije bilo. Sudbina nam nije više bila naklonjena, jednostavno je došlo vrijeme da svatko krene na svoju stranu.
U kakvim ste odnosima sada?
Ostali smo veliki prijatelji. Razveli smo se mirno, nije tu bilo ni predbacivanja ni svađa. Čujemo se, razgovaramo, nema razloga da ne budemo u dobrim odnosima.
Jeste li sada zaljubljeni?
Sama sam godinu dana. Sama i sretna. Vratila sam se svojima, i jako sam sretna što sada imam puno više vremena za svoju sestru Blanku i svoje roditelje. Naravno i za svoje prijatelje od kojih su mnogi već i sami postali roditelji.
Spočitavali su Vam u novinama da ste nakon razvoda jako smršavjeli? Šuškalo se o anoreksiji.
Imala sam 50 kilograma. Sada imam 56, i skroz sam zadovoljna. A čujte, to je bila jedna od prekretnica u mojem životu, povratak kući, naravno da se sve to odražava na tijelo. Pa zar nije tako i kod drugih ljudi. Razvod, povratak kući, ponovni samostalni početak, puno izmiješanih osjećaja, sve je to rezultiralo mršavljenjem. Svi su me u to vrijeme napadali zbog mršavosti, ali sve je s vremenom došlo na svoje. I Ivica i ja smo razvod prihvatili bez velikog žaljenja, tako je trebalo biti.
Tipično žensko pitanje, kako održavate liniju? Odričete li se čokolade, fast fooda, čipsa da biste zadržali takvu vitkost?
Puno plivam, a strašno brzo hvatam boju, dovoljna su mi tri sunčanja i već pocrnim. Idem u teretanu, trčim. Non-stop sam vani, puno šetam. Obožavam čokoladu, čips ne volim. Volim ribu kao i svaka Dalmatinka. Posebice kada je na Drveniku ulovi moj otac, i onda je još i spremi. Sprema je najbolje na svijetu. A uz nju popijem i malo crnog vina. Ali samo malo.
Manekenstvo? Što dalje na tom planu?
Bila sam u L.A. tek da vidim kako to izgleda. To je grad u kojem bih mogla raditi, ali ne i živjeti. Imam nekih planova, ali prvo nam treba proći naš projekt izbora za Miss i Mistera Dalmacije.
Linda Evangelista je jednom izjavila kako se iz kreveta ne diže za cifru manju od deset tisuća dolara.
A ne, ne nisam ja taj tip.

Razgovarala Tanja ŠIMUNDIĆ-BENDIĆ
Snimio Feđa KLARIĆ

IZBOR ZA MISS DALMACIJE

Nakon što su od Milana Šećkovića dobile godišnju licencu za organiziranje izbora za Miss i Mister Dalmacije, Fani i Blanka Čapalija su ozbiljno prionule poslu. U organizaciji im se pridružio i dr. Tomislav Prskalo, iz splitskog Centra za onkologiju, tako da će cijela manifestacija, koju oragnizatori najavljuju kao pravi happening, poprimiti i pravi humanitarni karakter. Sav prihod od prodaje ulaznica, naime, bit će uplaćen u fond Županijske lige za borbu protiv raka.
Izbor će se održati od devetog do 12. srpnja u marini Frappa, s tim što će posljednja večer biti i finalna. Tijekom proteklih tjedana održali smo castinge u Zadru, Dubrovniku i Splitu, tako da smo popis zaokružili na 16 cura i isto toliko momaka - kaže Blanka Čapalija.
Prema njenim riječima, marina će uz prelijepi ambijent pružiti i odličan spektakl u kojem će uz Tedija Spalata, Lvckyia, Karla i Klaudiju Beni, nastupiti još i gosti iznenađenja.Bit će priređen i vatromet, spektakl će se moći pogledati preko video zidova, a imat će i pravi humanitarni karakter.
- Bit će tu i partia, očekuje se veliki broj gostiju, sportaša i uglednika, prvonagrađeni će dobiti vrijedne nagrde, i što je najvažnije, neće biti lažiranja. Ni pod razno. Izboru za Miss i Mistera Dalmacije vratit ćemo izgubljeni dignitet - kaže Blanka Čapalija.
Slobodna Dalmacija

Post je objavljen 19.11.2006. u 00:00 sati.