Pitanje kako se radi prava turska kava spada u kategoriju "jaje ili kokoš" te "burek sa sirom - burek?". Na potonje ću citirati jednog svojih poznanika:
"U turskoj, odakle potječe burek, sve je burek-s mesom, sirom, jabukama, krumpirom, ąljivama, groľđicama...prema tome, dosta tih neo-bosanskih preseravanja 'samo je s mesom burek'"
Ahem, mala digresija, da se vratimo na kahvu (kako bi rekli naši susjedi). Dakle za 4 šalice turske kave potrene su:
4 male žličice kave
2 do 4 žličice šećera (ovisno o ukusu)
4 male šalice vode
te naravno posuda za kuhanje kave poznatija pod turcizmom džezva
Kavu i šećer stavite u džezvu. U drugoj posudi zakuhajte vodu i lagano prelijte kavu da sadržaj dosegne polovicu džezve. Vratite na vatru, pustite da zakipi, maknite na stranu i ulijte ostatak vode. Još jednom vratite na vatru da zakuha. Kada pjena dođe do ruba, maknite posudu sa štednjaka (posljednji put obećavam!). Prije posluživanja ostavite kraće vrijeme da se sadržaj smiri. U svaku šalicu žlicom rasporedite malo pjene i zatim ulijte kavu.
Najbolja temperatura za kuhanje kave je 95°C. Na nižoj temperaturi se ne ekstrahira dovoljno kofeina i esencijalnih ulja iz zrna kave pas je kava "slaba" dok se na višoj temperaturi povećava kiselost.
U idućoj epizodi: capuccino, filter kava i ostatak ekipe