Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

Espresso - mali ali pali

Znate li napraviti dobar espresso? Iskreno, ja nemam pojma, iako su mi pokušali objasniti rukovanje sa aparatom za kavu. Možda vam zvuči jednostavno da za prirpavku espressa treba 50 zrna jače pržene i odgovarajuće samljevene kave izložene jakom pritisku vruće vode i - voila!
Međutim, ako se želite odmaknuti od uredskog/socijalističkog espressa i glumiti vrhunskog espresso-majstora u obzir trebate uzeti čak 43 različita elementa. Kako ni u mom izvoru nisu naveli svih 43, morate se zadovoljiti sa 9 najbitnijih

1. količina samljevene kave (6,5 do 7,5 grama po šalici)
2. Oblik i veličina samljevenih čestica (noževe u mlinu treba mjenjati nakon svakih 150 do 200 kilograma kave)
3. propusnost filtra (nitko ne želi "turski" espresso sa socem na dnu)
4. kvaliteta vode (kako u hrvatskim kafićima baš i ne koriste pročišćivaće vode na ovaj faktor nemožete previše računati)
5. čistoća aparata (e, na ovo možete računati)
6. vlažnost filtra
7. pritisak vode (optimalno je 9 bara)
8. temperatura vode (88 do 92°C)
9. vrijeme filtracije (25 do 30 sekundi)

Na stranu proizvodnja espressa, ionako kad naručite dobit će te ono što dobijete. Zato ću vam servirat nekoliko pogreška u mljevenju koje se vide i prepoznaju u boji pjene:
Svijetla, tanka i prozirna pjena - pregrubo samljevena ava ili preniska temperatura vode
Jako tamna pjena sa rupom u sredini - prejak pritisak na dozu ili previsoka doza
pjena sa velikim mjehurićima zraka - preniska temperatura vode
pjena sa bijelom točkom u sredini - predugo vrijeme filtracije
U idućem nastavku: kako napraviti dobru tursku kavu?

Sa štovanjem, Ribac

Post je objavljen 21.11.2006. u 08:00 sati.