Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

Crna k'o vrag, vruća k'o pakao

Ne, nije riječ o našim novim autocestama koje već pucaju na sve strane. Ovdje se radi o božanstvenom anorganskom piću - kavi! Kao poklonik tog svakodnevnog izvora kofeina, te povodom akcije protiv zatvaranja KKZ-a, odlučih pre/napisati i dostaviti vam malo znanstvenih podataka o tom piću. Dakle da najprije počnem sa botanikom
Jeste li znali da 99% svjetske trgovine kavom otpada na dvije vrste iz roda Coffea? Oko 65% otpada na vrstu Coffea Arabica, oko 35% na Cofea Canephora, dok na na ostalih desetak vrsta otapada manje od 1%.

Coffea Arabica daje plodove koji daju najbolju kvalitetu zrna sa sadržajem kofeina od 0,8% do 1,7%. Izvorni oblici Arabice su: Moka, Bourbon, Maragogype i Typica.

Coffea Canephora se koristi kada se tržai niža cijena i veći postotak kofeina, kojeg u zrnima ima od 1,5% do 4,0%. Izvorni oblici Canephore su Kouillon, Conilon, Niaoule, Gime i Robusta.

Da nije svejedno iz koje šalice pijete kavu, sigurno ste znali. Pa neće se Espresso piti iz iste šalice i iz koje Macchiato. Za cjelokupni doživljaj pri ispijanju kave bitan je oblik, veličina, kvaliteta i finoća materijala te subjektivno, boja.
Tako se espresso toči u najmanje šalice za kavu koje možete naći na tržištu. Osobno sam se čudio tko pije kavu iz tako malih šalica, ali kad vas espresso mazne u glavu a zubi počnu cvokotati, shvatite zašto su šalice tako male.
Kava sa mljekom, te filter kava zahtijevaju ipak nešto veće šalice. Iako bi u pravilu trebale biti šire nego više, taj omjer se može i pošemeriti, ovisno o vlastitom ukusu.
Turska kava se toči u srednje male šalice, dakle veće od espressa, ali manje od šalica za kavu s mljekom ili filter kavu. Postoje različite metode kuhanja turske kave, no pravi recept vam donosim idućih dana.
Na kraju, latte macchiato već sam po sebi govori da prevladava mlijeko, i ostavlja mjesta različitim eksperimentima. Ona se toči u velike i visoke šalice.
U idućem nastavku: sve o espressu.

Sa štovanjem, Ribac

Post je objavljen 20.11.2006. u 08:00 sati.