Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Pseudoznanost #2 - Wilhelm Reich

...unlike Sir Isaac Newton, Reich was not willing to stand upon the shoulders of giants. He stood only as high as his own experiences would allow, and from this low perch imagined himself to be a lone eagle soaring higher than any other man had ever reached. --Roger M. Wilcox

Reich je američko-austrijski psihijatar rođen 1897.
Dosta se posvetio ljudskoj seksualnosti i surađujući s Freudom, postao jedan od pionira, vođa pokreta za oslobađanje seksualnosti. Bio je priznat, no onda je u jednom dijelu svog života počeo mentalno obolijevati.

Reich je utemeljitelj jedne od modernih pseudoznanosti - orgonomije.

Proučavajući seksualnost, izmislio je pojam koji se zove orgon, na temeljima pogrešnih zaključaka poznatih kao prana, chi, vis vitalis, élan vital, itd.
Orgon nema apsolutno nikakve znanstvene utemeljenosti.

Reich je mjerio živčane impulse u penisima tijekom različitih faza seksualnog uzbuđenja da bi zaključio da postoji nešto mistično što stvara "seksualni naboj" iako je već bilo utvrđeno kako i zašto živci i penis rade.
Jedina dobra stvar proizašla iz šarlatanskog objašnjavanja svega toga je tvrdnja da je zdrav seksualni život jedan od općenitih ključeva zdravog života.

U jeku Drugog Svjetskog Rata, Reich je pobjegao iz Europe, bojeći se za svoj život, jer mu nacisti nisu bili skloni.
U Oslu se bavio temeljima života istraživajući mikroorganizme. Već je u tom razdoblju njegovo mentalno stanje počelo opadati. Krivo koristeći svjetlosni mikroskop, govorio je da je žareći uzgojene mikroorganizme, našao plavkaste vezikule koje je (kako je sam navodio i nikad potkrijepio dokazima) razmnožavao i koje su isijavale plavu "životnu silu". Nazvao ih je bionima, česticama koje su, prema njemu, bile stvaratelji života.

Nadalje, podržavao je i teoriju spontane generacije koja je ostatak starog i netočnog shvaćanja kako i zašto stvari trule.
Podijelio je organizme na:
a) one koji nastaju raspadom organskih tvari, koji uništavaju život (metafizički) i stvaraju rak, te ih nazvao T-bacilima (njem. Tod, smrt)
b) one koji nastaju iz spontano oživljenih anorganskih tvari

Uzeo je trulo kancerozno tkivo (očito puno bakterija) iz lokalne klinike i obične bakterije truljenja ubrizgao u miševe, da bi ovi umrli od sepse. No po njemu, to nije bila sepsa nego prekomjeran broj mističnih, smrtnih, T-bacila.
Nakon što je Hitler pripojio Austriju, Wilhelm Reich je doživio živčani slom. Uskoro se preselio u SAD.

Unaprijedio je svoju orgonsku hipotezu.
Evo što kaže wikipedia, prevedeno:
Vjerovao je da je "orgon" vrsta primordijalne svemirske energije, plave boje, za koju je smatrao da je svenazočna i odgovorna za stvari poput:
1) vremenskih uvjeta
2) plave boje neba
3) gravitacije
4) nastanka galaksija
5) biološkog iskazivanja osjećaja i seksualnosti


Tu je već masivno zabrazio u šarlatanstvo, pokazujući da zaista nije imao pojma kako svijet funkcionira. Sve su ove navedene stvari objašnjene bez misticizma.

Izmislio je tzv. "orgonske akumulatore", "uređaje" koji skupljaju orgon, i govorio da njima može izliječiti sve bolesti, od karcinoma do obične prehlade.
To su u načelu kutije od slojeva raznih dobro vodljivih metala i jakih izolatora. Takva stvar se inače zove električni kondenzator i nešto "radi" samo onda kad ga se stavi u električno polje. Ne skuplja nikakvu životnu silu, nego samo razdvaja naboje. Reich je u osnovi mistificirao elektrostatiku.
Manično je vjerovao da se sjedenjem u "orgonskom akumulatoru" može izliječiti rak i druge bolesti. Počeo je širiti priče o tome kako te njegove komore izazivaju snažne erekcije jer su pune "seksualne energije".

Razvijajući svoju šuplju teoriju, uskoro je izgradio tzv. "cloudbustere", govoreći kako njima može manipulirati "orgonom" te stvarati kišu i oblake, kao i uništavati oblake.
Sad je odredio "orgon" kao silu odgovornu za asociranje i organiziranje čestica tvari. Čak se i u njegovo doba znalo da to nije zbog neke mistične sile nego privlačenja naboja uslijed električne sile. Njemu nije značilo ništa. Uskoro je i počeo viđati NLO-e, asociravši ih s običnom radijacijom, koju je zvao zlim orgonom.

Čak je pozvao i Einsteina, koji je uz pomoć suradnika objasnio neke, Reichu neobjašnjive pojave, no to Reicha nije spriječilo da mu izvadi rečenice iz konteksta i bez dopuštenja objavljuje lažne nalaze. Einstein se glatko izvukao.

1956. godine, Reich je uhićen zbog kršenja sudske zabrane prenošenja "opreme" preko saveznih granica. Kategorički je odbijao pravo na odvjetnika.
Dobio je 2 godine zatvora. Uskoro je FDA ušla u njegovo imanje, uništila "uređaje" i spalila mu "znanstvene" radove. Premješten je u Federalni zatvor Danbury, gdje ga je ispitao psihijatar, utvrđujući:
"(...)paranoju manifestiranu iluzijama veličanstvenosti, idejama proganjanja te idejama referencije."

Umro je od zatajenja srca u snu u zatvoru 1957., kratko prije roka za žalbu.
Smrt jednom priznatog psihijatra osmrtnicom nije popratio niti jedan znanstveni časopis, tek je Time Magazine napisao kratki osvrt.
Wilhelm Reich je prestrogo i prilično nepravedno proganjan i osuđen, a radovi su mu na gotovo fašistički način uništeni, paljenjem knjiga. Uistinu, nije bio prava prijetnja državi, no u ono doba paranoje spram svega što je moglo potkopati Ameriku, to je jednostavno bilo tako. Ipak, to ne umanjuje ludost koju je pokrenuo.




Zaključak.

Ovo je ozbiljan članak, nastavak temeljnog članka koji će na svu sreću, izašao i na naslovnici.

Nekoliko puta je smanjen, izostavljena su objašnjenja "zašto je nebo plavo" pa sve do krivog korištenja svjetlosnih mikroskopa. Ako ste imalo upoznati s točnim činjenicama kako svijet funkcionira, članak će vam doista približiti ludost pseudoznanosti, a ako ste zaluđeni ovim, žalim.

Ono što straši svakoga tko ovo shvaća, je činjenica da u svijetu postoje instituti orgonomije, u kojima se školuju pseudoznanstvenici. U tome prednjači SAD. Dok iz nekog razloga dopušta široku uporabu oružja (zbog čega je visok postotak ubojstava), dopušta i razvitak sramotne iskrivljene znanosti. Ti instituti su samoprozvani instituti, kao što postoje instituti homeopatije i instituti ljekovite, mistične moći obične vode.
Država to naravno, ne priznaje, ali niti ne rješava.

Izravna posljedica Reichovih zabluda je danas svuda proširena, a najbrže ide Internetom. Iznjedrila je nekoliko hoaxeva kao što su Joe cell, cloudbuster, holy grenades i slično, a koristi se i za "znanstveno" objašnjavanje mistične snage piramidalno oblikovanih objekata (pyramid power), zatim "snage kristala", čakri i sličnih stvari koje ne postoje bar u materijalnom svijetu, i ne djeluju na njega, te je poduprla jednu od najnovijih i najluđih teorija zavjere - chemtrails.

Najprominentnije stranice na "Hrvatskoj bliskim prostorima" koje propagiraju pseudoznanost i potpuno, očajno šarlatanstvo su stranice "Znanja" te galaksija.com. Praktično sve što sam vidio na tim stranicama je teška zlouporaba i masivno iskrivljavanje znanosti, zatom neosnovani zaključci, pseudoarheologija (pod krinkom alternativne povijesti), izmišljotine i teška, teška paranoja. Ako se želite malo nasmijati, posjetite ih. Njihov forum, koji je postao balkansko okupljalište šarlatana i njihovih sljedenika, je "za riknuti".

U zadnje vrijeme, Reichova ostavština se sve više spaja s prevarantskom "free energy scenom", koja se bavi perpetuum mobileom, tim dokazano uzaludnim uređajem, pa tako već na eBay-u imate kupiti "auto na vodu", "auto na rotacijske magnete" i slične skupe, potpuno nedjelotvorne uređaje. Ljudi se na to hvataju i plaćaju.

Ne znam je li to samo hir početka 21. stoljeća koji će nestati sve većom obrazovanošću, ali nije nešto što možemo odbaciti kao benigno, baš zato što se sve više širi.
Shvaćam da bi ovaj članak mogao izazvati val bijesa. Neka. Bar sam napunio hrvatski google nečim normalnim i vjerodostojnim.


Post je objavljen 30.01.2007. u 14:00 sati.