Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zokijev

Marketing

Malo o Animatorima!!!

BRANIMIR BOGUNOVIĆ - PIF

Rođen je 1952. godine. Završio je nižu glazbenu školu - osnovni instrument gitara. Glazbom se profesionalno bavi od 1972. godine.
Kao član ili voditelj/utemeljitelj sudjelovao je (ili sudjeluje) u radu rock grupa Nirvana, Hobo, Drugi način, Call 66, Obećanje proljeća, Animatori, Plava trava zaborava, Guitar Playboys itd. Kao prateći glazbenik svirao je za Željka Bebeka, Dragu Mlinareca, Josipu Lisac, Mišu Kovača, Zdenku Kovačiček, Renata Metessija, Tomislava Ivčića, Duška Lokina i druge.
Studijskim se radom kao gitarist, producent, aranžer i skladatelj bavi od 1975. godine. Kao session gitarist sudjelovao je u preko 200 projekata u okviru diskografskih kuća Croatia Records, Suzy, Orfej i drugih. Spomenut ćemo tek neka imena s kojima je surađivao: Magazin, ITD bend, Massimo Savić, Doris Dragović, Zlatko Pejaković, Danijel Popović (“Julie”), Oliver Dragojević, Novi fosili, Gazde, Jura Stublić, Mato Došen i drugi. Kao gitarist i aranžer snimio je samo za Croatiju Records od 1982. do danas preko 10.000 minuta objavljenog glazbenog materijala.
S grupom Plava trava zaborava je od 1982-1995. nastupao na turnejama u većem dijelu Europe (Njemačka, Italija, Švicarska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Rusija, Bjelorusija, Litva, Latvija ...).
Za diskografsku kuću Lobel snimio je autorsku preradu 70 tradicionalnih hrvatskih napjeva Zagorja, Prigorja, Međimurja, Slavonije i Dalmacije u instrumentalnom obliku. Projekt je objavljen na 3 kompakt diska i 6 audio kaseta.
Za potrebe Radio Zagreba snimio je 10 vlastitih instrumentalnih skladbi koje su tijekom 80-ih godina izvođene na radiju.
Osim glazbom, bavi se i slikanjem te je imao nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Neko je vrijeme radio i kao crtač u Zagreb filmu.

KREŠIMIR BLAŽEVIĆ

Rođen je 1958. godine u Slavonskom Brodu. Tamo je završio realnu gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. 1977. godine odlazi u Zagreb gdje se upisuje prvo na Fakultet političkih znanosti, a 1978. od njega odustaje i upisuje etnologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, na kojemu i diplomira te stječe zvanje diplomiranog etnologa i komparatista književnosti. U srednjoj je školi svirao u Brodskom tamburaškom orkestru prvi brač i s njima snimio jednu ploču.
Intenzivno bavljenje glazbom počelo je dolaskom u Zagreb kada je nakon sviranja gitare osnovao vlastitu grupu Animatori. Za Animatore je napisao svu glazbu i tekstove, većinu pjesama aranžirao, a posljednje tri i producirao. S njima je snimio sedam ploča (LP i CD) te objavio jednu kompilaciju:

1982. singl Male curice / Živjeti mirno
1983. LP Anđeli nas zovu da im skinemo krila
1984. LP Svi momci i djevojke
1987. LP Dok ležim cijeli dan u sjeni
1992. LP Proljeće je zakucalo / Duhovi iz prošlosti
1995. CD Reanimatori (kompilacija)
1996. CD Sanjarica
1998. CD K.B. & The Footballers
1999. Ima još puno vremena... (uživo)
2006. Najboljex2

1989. godine glazbeni je urednik u Glazbenom klubu Kulušić. Prvi je doveo u Zagreb irsku folk skupinu The Dubliners, a s engleskom je grupom Matchbox snimio album uživo koji je i producirao, ali nikada nije objavljen. 1990. godine producent je albuma Blue Moon.
1991. godine urednik je u Croatiji Records, kada kao glazbeni urednik priređuje nekoliko kompilacija grupa Indexi, Tutti Frutti te Kemala Montena.
S Animatorima je održao mnogo koncerata i pojavljivao se u svim televizijskim emisijama. Bila mu je posvećena jedna od HTV-ovih emisija Koraci. 1998. godine s opernom je pjevačicom Brankom Šeparović započeo projekt narodnih pasijanskih i uskršnjih pjesama koji treba dovršiti. Branka Šeparović nastupila je na manifestaciji Pasionska baština pjevajući njegove obrade nekoliko takvih pjesama u Klubu književnika Hrvatske.
Svirao je i s grupom Guitar Playboys (koja je, na neki način, začetnik BBTwang-a), a s kojom je prošle godine nastupio u sklopu etno večeri na festivalima u Stonu i Neumu te na Šalati u Zagrebu u sklopu dobrotvornog koncerta.
Osim glazbom, bavi se i spisateljskim radom. Objavio je dvije knjige. Knjiga pjesama I jedne i druge izašla je kao samostalno izdanje, a knjiga pripovjedaka "Sam u koloni" objavile su izdavačke kuće Frisal i Targa u suradnji. U časopisu Vijenac pisao je glazbene recenzije. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a kratka biografija nalazi mu se i u knjizi Sveučilišta Cambridge Who is Who in Popular Music.
Suradnja s Branimirom Bogunovićem - Pifom počela je još 1987. godine kad je Pif bio producent albuma "Dok ležim cijeli dan u sjeni". Od tada su surađivali na raznim projektima, ali nikada na način da zajednički načine projekt i sastav.



Post je objavljen 14.11.2006. u 14:40 sati.