Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Sotin

Image Hosted by ImageShack.us

U Vukovaru sam rođen , a mogao bih reći da sam odrastao u Sotinu. Svako ljetno ferje , pa i zimsko, sam bio tamo . Živio sam , prije Osijeka, u Okučanima i Novoj Gradišci , ali uvijek se 'vraćao ' u Sotin.
A između Vukovara i Sotina je skretanje za Ovčaru. Prošao sam tim putem na tisuće puta , vjerojatno. To je farma ( pustara, salaš ) koja je , nažalost postala poznata po ubijenim i zakopanim u masovno grobnicu nakon pada Vukovara '91! Napravilo se tamo malo prigodno obilježje, spomenik…tek neki dan i pristojan pristupni put…i neko odnese krunice ! Krunice sa križa ! (Fotografirao sam ih dok su još bile tamo – na križu)

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us


Krunice su u katoličkom kršćanstvu , pa i u kršćanstvu općenito ( a i svim religijama ! ) simbol molitve . Svaka religija ima neki oblik brojanice , koja se koristi za molitvu , i koja samim time postane simbol molitve. U katoličanstvu su i simbol sjećanja na mrtve , jer se moli i za mrtve . A na neki način su postale i simbol domovinskog rata, kada se , čini mi se , intenzivnije molilo nego danas. Kada je skoro svaki vojnik imao i krunicu oko vrata , jer je znao da i njemu osobno, a i slaboj Hrvatskoj, samo Bog , i molitva Njemu, može pomoći. Ne znam da li je onaj koji je uzeo ( neću ni reći ukrao –jer i lopovi kradu iz svoje koristi ) znao svu tu i još inu simboliku krunica ? Ne znam da li je čuo za to da su groblja i križevi (ili oznake na nekim drugim grobljima) –svetinja !? ( Iako sam već rekao i da se i o toj riječi može puno pričati i pisati .) Ne znam da li je to netko uzeo iz obijesti i neznanja ili baš zbog poznavanja tih nacionalnih i vjerskih konotacija ? Možda neki sotonist koji će te krunice koristiti u nekim svojim crnim ritualima ? Ne znam !
Ali znam da nema ni tih krunica ; ni mnogih naših mrtvih , pobijenih u ratu a nemamo njihovih kostiju ; nema mi tetka i ujaka ; nema još mira u mnogim nemirnim ljudskim dušama koje idu okolo i čine zlo , veće ili manje, drugima i sebi. Znam da se to dešava baš sada kada se približava godišnjica pada Vukovara. I znam da mi se ' plače od neke tuge i nemoći '- kako je to danas kod Stankovića na TV-u rekao Mile Dedaković Jastreb.
Plačimo zajedno ! ?
Molimo zajedno !?


Post je objavljen 12.11.2006. u 16:04 sati.