Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Odvjetnik Gordane Getoš-Magdić Radoslav Arambašić prekršio kodeks Odvjetničke komore


Glavna svjedokinja protiv Branimira Glavaša u takozvanom slučaju selotejp Gordana Getoš-Magdić mogla bi na sebe preuzeti odgovornost za likvidaciju civila na Dravi i time bitno poboljšati poziciju Branimira Glavaša.

Tu bojazan izrazio nam je njezin dojučerašnji branitelj, osječki odvjetnik Radoslav Arambašić. Naime, Getoš-Magdić je Arambašiću otkazala punomoć i angažirala zagrebačku odvjetnicu Lauru Valković.

Ivanka Toma, Verica Tomić, Jutarnji.hr, 09.11.2006.


Zar ovo nije kršenje kodeksa Odvjeničke komore po kojem se očekuje i kažnjavanje bivšeg odvjetnika Ane Magaš Marka Marinovića?

Zar nije Ivanka Toma za Marinovića napisala:

Za sada je disciplinski postupak protiv Marinovića pokrenut zbog toga što je grubo prekršio odvjetnički kodeks. Naime, kodeks strogo zabranjuje bilo kakvo javno istupanje i komentiranje klijenata ili predmeta u kojima su odvjetnici zastupali, a Marinović je napravio nezapamćen potez. Javno je istupio protiv bivše klijentice i rekao kako je svima lagao da je Ana Magaš žrtva!

jutarnji.hr, 11.11.2006.


Očito da Arambašić Kodeks ne priznaje, a Toma mu u tome pomaže jer je prekršaj ponovljen i danas:

Osječki odvjetnik Radoslav Arambašić, do prije nekoliko dana branitelj Gordane Getoš-Magdić, ratne tajnice Branimira Glavaša, a sada glavne svjedokinje protiv njega u tzv. slučaju selotejp, tvrdi da je Gordana Getoš kao žena i majka izložena takvom teroru od članova svoje obitelji kakvi se ne bi osmislili ni u najgorim fundamentalističkim režimima, te da treba i zaslužuje pomoć ženskih udruga.

- Ono što doživljava Gordana Getoš najgora je noćna mora. Ona je kao djevojka od 23 godine bila u vihoru rata, dragovoljka, a sada joj se na teret stavljaju najgori zločini. U takvoj situaciji od nje se traži da šuti, da se ne izjašnjava oko zločina, da prihvati da ju se tereti i da se pritom ne brani.

To ni najgori um ne bi smislio! - ustvrdio je Arambašić, napominjući da je u pomalo kompleksnoj situaciji budući da više nema njenu punomoć. Odvjetnik, međutim, napominje da je i ranije pokušao senzibilizirati javnost da se zaštiti pozicija Gordane Getoš. Naime, kada se završila obrada ubojstava osječkih civila koji su nakon mučenja odvođeni na Dravu i tamo likvidirani, Getoš se našla pred teškim optužbama.

Nekoliko okrivljenika za taj zločin posvjedočilo je da su zapovijedi o likvidacijama dobivali od nje. Suočena s tim svjedočenjima, Gordana Getoš je poslušala savjet odvjetnika, te navodno navela da je samo prenosila zapovijedi koje je usmeno, ili pismeno na papirićima, dobivala od Glavaša. Getoš je od tog trenutka izložena pritiscima da povuče iskaz, i to njenog oca i supruga.

Jutarnji.hr, 10.11.2006.


Bez obzira što Gordana Getoš-Magdić pod pritiskom o kojem priča Armabašić može promijeniti iskaz to za sud neće imati nikakve veze jer je prvi iskaz dan u nazočnosti odvjetnika i kao takav se smatra valjanim dokazom. Zato je potpuno pogrešno ovo što sada javno radi Arambašić. Dovoljno je bilo da se pismeno obratio sudu i ženskim udrugama. Naravno, mediji bi i tada o tom problemu izvijestili, ali se njega ne bi moglo teretiti da krši kodeks Odvjetničke komore. Ovako ne može se izbječi dojam da su u pravu oni koji tvrde da je Arambašić bio pritisnut od policije da preuzme obranu Gordane Getoš-Magdić jer je u inkriminirano vrijeme obnašao dužnost istražnog suca u Osijeku i sudjelovao u zataškavanju ratnih zločina (vidi-> Svi smo mi Branimir Glavaš!) Vjenceslav Bill, koji se izdaje za svjedoka ratnih zločina u Osijeku posvjedočio je i u istražnom postupku protiv Branimira Glavaša u slučaju ubojstava u garažama Sekretarijata za narodnu obranu da je Radoslav Armabašić bio Glavašev bliski suradnik u organizaciji zločina. Bill je i ranije svjedočio da ga je Aramabašić osobno udario drškom pištolja u glavu, ozbiljno ga ranivši.
Te činjenice iskorištava i muž Gordane Getoš-Magdić Ivica koji u novom Hrvatskom listu kaže da Armabašić radi za policiju jer ga se sumnjiči za ratni zločin, te ga se time ucjenjuje.

Zapravo, Arambašić je u cijeloj priči odlično prošao. Umjesto da i sam bude optužen za ratni zločin najgore što mu se može dogoditi je ukor Odvjetničke komore za kršenje kodeksa.

Do vladavine prava u državi neće doći kršenjem prava. To je moj odgovor svima koji su me spremni optužiti da branim Branimira Glavaša, Ivića Pašalića, Vladimira Zagorca i sl.


Post je objavljen 12.11.2006. u 14:43 sati.