Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ustasahetman

Marketing

VITEZ ANTE MOŠKOV

Čin: Ustaška vojnica
vodnik
lipanj 1941 - satnik
bojnik
podpukovnik
pukovnik
Hrvatske oružane snage (HOS)
general
Odlikovanja: vitez
nadimak:USTAŠA HETMAN
Umro: Pogubljen: 1947 (ili 1948?)
Položaji:
zapovjednik 4. satnije
lipanj 1941 - zapovjednik pripremnih bojni Ustaške vojnice
zapovjednik Poglavnikove tjelesne bojne (PTB)
ljeto 1942 - zapovjednik Poglavnikovog tjelesnog sdruga (PTS)
listopad 1944 - zapovjednik I. hrvatske udarne divizije
siječanj 1945 - zapovjednik Poglavnikovog tjelesnog sbora

Biografija: Rođen je 7. srpnja 1911, u Špiljarima, pored Kotora u Boki Kotorskoj
Nakon završene učiteljske škole u Kotoru odlazi studirati psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prije kraja studija emigrira u Italiju 1933 te je kao ustaša smješten u logor Borgo Val di Taro.
Do rata provodi vrijeme po raznim logorima po Italiji u kojima prolazi vojnu obuku koja se držala na poligonima talijanske vojske.

Nakon uspostave NDH Ante Moškov postaje zapovjednik pripremnih bojni Ustaške vojnice, a zatim i PTB-a.Najelitnije postrojbe,posebno odabranih ustaša iznimno odani i vijerni poglavniku.
Prati poglavnika Antu Pavelića tijekom posjeta Adolfu Hitleru u Bergdorfu u lipnju 1941.
PTB osnažuje i osniva PTS(poglavnikov tjelesni sbor)
1945 zadužen je za konačnu obranu Zagreba, a nakon odluke o povlačenju organizira odlazak u emigraciju dr. Vladka Mačeka kojeg su ustaše držale u kućnom pritvoru.
Nakon kraćeg boravka u Italiji, krajem 1945 Moškov se odlučuje vratiti u Hrvatsku preko Mađarske da ispita glasine o borbi anti-komunističke gerile 'križarima'.vratio se u Italiju, gdje su u ga u listopadu 1946 u Veneciji uhapsile britanske vojne vlasti i izručile Jugoslaviji.Osuđen na smrt i pogubljen .
na suđenju pred jugoslavenskim sudom njegove posljednje rijeći:
"JA SE NE ODRIČEM VJEKOVNOG IDEALA HRVATSKE SLOBODE I DRŽAVNOSTI,NAPROTIV STOJIM UZ TAJ IDEAL I NI SMRT ME OD TOGA NEĆE UDALJITI,ALI SMATRAJUĆI DA ON NIJE NIĆIJA UMOTVORINA NI JOŠ MANJE PRČIJA,VEĆ VJEKOVNA TEŽNJA HRVATSKOG NARODA.OVA MOJA ODLUKA NIJE USLJEDILA SADA(1947)KAD SE NALAZIM U RUKAMA ONIH(UDBA)PROTIV KOJIH SAM SE ZA SVE VRIJEME NDH BORIO,VEĆ MNOGO PRIJE DOK SAM BIO SLOBODAN U BJEGSTVU IZVAN DOMOVINE-ZA DOM SPREMNI"

Post je objavljen 06.11.2006. u 17:33 sati.