Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Zakon o lokalnoj i područnoj (re­gionalnoj) samoupravi

Zakon o lokalnoj i područnoj (re­gionalnoj) samoupravi
Dio Zakona o lokalnoj samoupravi koji se odnosi na imenovanje i rad Povjerenika Vlade Republike Hrvatske:
2. Nadzor nad obavljanjem prenijetih poslova državne uprave
Članak 83.
Nadležno ministarstvo u obavljanju poslova državne uprave koji su prenijeti na tijela jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave može općinskom načelniku, gradona­čel­niku i županu davati naredbe.
Vlada Republike Hrvatske može tijelima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave oduzeti ovlast za obavljanje pre­nijetih poslova državne uprave ako općinski načelnik, grado­načelnik, odnosno župan ne postupaju po naredbama iz stavka 1. ovoga članka.
3. Raspuštanje predstavniČkog tijela i zaštita prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu
Članak 84.
Na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Vlada Republike Hrvatske raspustit će predstavničko tijelo:
1. ako donese odluku ili drugi akt kojim ugrožava suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske,
2. ako predstavničko tijelo novoustrojene jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ne donese statut u roku od 60 dana od dana konstituiranja,
3. ako učestalo donosi opće akte suprotne Ustavu, zakonu ili drugom propisu ili zbog učestalih, težih povreda zakona i drugih propisa,
4. ako ne izabere općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana u roku od 30 dana od dana konstituiranja pred­stavničkog tijela ili od iskazanog nepovjerenja općinskom načelni­ku, gradonačelniku, odnosno županu, odnosno od podnošenja ostavke općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana,
5. ako iz bilo kojih razloga trajno ostane bez minimalnog broja članova potrebnih za rad i donošenje odluka,
6. ako ne može donositi odluke iz svog djelokruga dulje od 3 mjeseca,
7. ako u zakonom određenom roku ne donese proračun, odnosno ako ne donese odluku o privremenom financiranju,
8. ako u zakonom određenom roku ne donese prostorni plan.
Članak 85.
Rješenje Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju predstav­ničkog tijela je konačno i stupa na snagu danom objave u »Narod­nim novinama«.
Protiv rješenja Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju pred­sjednik raspuštenoga predstavničkog tijela može podnijeti tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske u roku od 8 dana od objave rješenja.
Upravni sud Republike Hrvatske odlučit će o tužbi u roku od 15 dana od primitka te presudu bez odgađanja dostaviti Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku raspuštenoga predstavničkog tijela.
Presuda Upravnog suda objavljuje se u »Narodnim novinama«.
4. Povjerenici Vlade Republike Hrvatske
Članak 86.
Vlada Republike Hrvatske imenovat će povjerenika Vlade u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave:
1. kada raspusti njezino predstavničko tijelo,
2. kada se u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ne održe, u skladu sa zakonom, izbori za novo predstavničko tijelo,
3. kada se ni u roku od 90 dana od dana objave službenih rezultata izbora ne konstituira predstavničko tijelo.
Povjerenik je dužan osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave do uspostave njezinih tijela.
Rješenje o imenovanju povjerenika stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Članak 87.
Kada je u jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave imenovan povjerenik Vlade Republike Hrvatske, danom stupanja na snagu rješenja o imenovanju povjerenika smatra se razriješenim i općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan kao i poglavarstvo, a njihove ovlasti preuzima povjerenik.
Članak 88.
Povjerenik može donositi ili mijenjati opće akte jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili drugog propisa ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom.
Povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave i ne može raspolagati njezinom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova.
Ako u jedinici lokalne samouprave nije donijet proračun kao i u slučaju kada je donijeta odluka o privremenom financiranju, financiranje se vrši na temelju proračuna prethodne godine, a najkasnije do proteka roka od 90 dana od dana konstituiranja novoizabranoga predstavničkog tijela.
Članak 89.
Danom konstituiranja predstavničkog tijela prestaje ovlast povjerenika za obavljanje poslova iz djelokruga predstavničkog tijela.
Danom izbora općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana prestaje dužnost povjerenika u cijelosti.

Post je objavljen 11.11.2006. u 11:27 sati.